Copiii și tinerii, răsfățați în „Luna plină de teatru”

by Dana B.

Arad. Magie. Umor. Veselie. Aventură. Toate, în câteva povești… de ținut minte. Pentru prima oară, în 2020, „Luna plină de teatru” – proiect al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad – își înscrie în program și spectacole dedicate celor mai tineri spectatori ai săi, copiii și adolescenții.

Astfel, sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 11.00, în Sala Marionete, actorii Teatrului de Nord Satu Mare joacă spectacolul „De ce are iepurașul urechile lungi sau Iepurașul și Omul din Lună”, o adaptare de Diana Dragoș, după basme populare universale.

De ce are iepurașul urechile lungi sau Iepurașul și Omul din Lună” este povestea unui băiețel care ar vrea să crească mare, ca să poată să facă tot ce nu îl lasă acum mama. Seara înainte de culcare, luna râde de încercările și metodele lui de a crește instant, și face tranziția într-o lume fantastică unde, sub avatarul Iepurașului, cel mic intră în capcanele Omului din Lună, într-o serie de aventuri inspirate din legende și reprezentări ale Iepurașului în diferite culturi: braziliană, canadiană, indiană și chineză. Spectacolul e construit ca o bandă desenată în care viața reală e replicată, prin jocuri de umbre, proiecții redimensionare de obiecte și forme abstracte, în întâlnirea Iepurașului cu Omul din Lună, o lecție despre maturizare învățată prin joacă și puterea imaginației, în urma căreia cei mici vor descoperi bucuria de a fi așa cum ești. – spune Diana Dragoș, cea care semnează și regia spectacolului

Aventurile Iepurașului și întâlnirile sale cu Omul din Lună sunt inspirat trăite și jucate de  actorii Andrei Gîjulete și Anca Dogaru. Scenografia poartă semnătura lui Alexadru Radu, în vreme ce aranjamentul muzical – cea a lui Adonis Tanța.

Apolodor e un pinguin tenor în corul unui circ, în Calea Moşilor, căruia i se face foarte dor de familie şi de ceilalţi pinguini cu care trăia la Polul Nord. Astfel,  porneşte la drum lung ca să-i găsească, trecând, bineînţeles, prin nenumărate peripeţii şi întâlnindu-se cu personaje care mai de care mai minunate, care-l vor ajuta.” Aceasta este, pe scurt, povestea spusă de actorii Teatrului „Regina Maria” Oradea în „Apolodor, pinguinul călător” de Gellu Naum, un spectacol de Ion Mâinea, sub coordonarea artistica a lui Sebastian Lupu și în scenografia Oanei Cernea . Actorii Igor Lungu, Zentania Lupșe și Florian Silaghi își dau întâlnire cu publicul marți, 21 ianuarie, de la ora 11.00 în Sala Mare a TCISA.

Un liceu din zilele noastre. Ziarele de scandal ar spune că e un liceu „de fițe”. Directorul ar spune că e un liceu „cu renume”. Fata deprimată ar spune că e un liceu „fucked up rău de tot”. Băiatul bătăuș ar spune că e un liceu „destul de cool”. Până la urmă e un liceu ca toate celelalte. Până când apare Denis, un elev nou. El schimbă ierarhiile, e singurul care se revoltă, singurul care nu acceptă presiunea falsă a părinților, singurul are curaj să-l înfrunte pe directorul școlii.” Pe scurt: „Exploziv”, un spectacol construit de regizorul Rareș Budileanu (scenografia Anna Kupas, muzica – Ovidiu Iloc) pe un text semnat Elise Wilk. O producție a Teatrului „Regina Maria” Oradea, dedicată adolescenților și jucată în cadrul „Lunii pline de teatru”, marți, 21 ianuarie, de la ora 19.00, în Sala mare a TCISA. Spectacolul se adresează tinerilor peste 14 ani.

Prețul unic al biletelor la spectacolele prezentate în proiectul „Luna plină de teatru” este de 10 lei. „Luna plină de teatru” este un eveniment organizat de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, cu sprijinul MedLife.

Facebook Comments