Consumul unui ou pe zi ar reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2

by Cristian Dobre

Oul trateaza diabetul. Potrivit unui studiu finlandez recent, consumul unui ou pe zi ar reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Un studiu realizat in 20 de ani

Consumul de ouă este bun sau rău pentru sănătatea dvs.? Acuzate de cresterea colesterolului rău, ouăle sunt subiectul multor studii. Un studiu recent publicat în revista Molecular Nutrition and Food Research și realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Finlanda de Est a arătat că consumul unui ou pe zi poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat timp de 19,3 ani probele de sânge ale 239 de participanți de sex masculin finlandez. Probele au fost împărțite în patru grupuri: consum mare de ouă, consum redus (în medie, două ouă pe săptămână), consum de ouă la bolnavii de diabet 2 și cei care au consumat ouă și au rămas sănătoși (grup de control).

Oul trateaza diabetul. Nivelurile ridicate de tirozină din sânge ar putea prezice un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat

Potrivit cercetătorilor, „probele de sânge ale bărbaților care mâncau un ou în fiecare zi includeau anumite molecule de lipide care erau asociate pozitiv cu grupul de bărbați sănătoși care nu au dezvoltat diabet”. Invers, „unii metaboliți predominanti în T2D sunt corelați pozitiv cu cei ai grupului cu consum scazut de ouă și negativ la cei ai grupului cu consum mai mare.”

Studiul dezvăluie, de asemenea, că „nivelul de bază mai mare de tirozină (aminoacid) prezice probabilități mai mari de T2D”. Ar trebui să fie efectuate cercetări suplimentare pe această temă, specifică oamenii de știință.

Sursa: bzi.ro

Facebook Comments