Consumul de țelină, pro și contra

by Cristian Dobre

Consumul de telina poate determina alergii din cauza unei substante fotosensibilizante din planta numita bergapten, care poate provoca reactii anafilactice, de aceea se recomanda introducerea unei cantitati treptate din planta in alimentatie. Tot din acest motiv   se recomanda evitarea expunerii la soare pe durata tratamentului pe baza de telina. Din cauza continutului de hormoni naturali, femeile insarcinate trebuie sa consume cu precautie telina.

Telina poate fi utilizata ca adjuvant sau ca mijloc direct de tratament, in litiaza renala, edeme, hidropizie, bronsite cronice, astm, albuminurie, nervozitate, sterilitate, impotenta, hipertensiune arteriala, obezitate, demineralizare, febra, ulceratii ale pielii, degeraturi. Telina este interesanta si pentru diabetici deoarece contine o substanta asemanatoare insulinei. Mai nou, telina este utilizata si ca un aliment antistres, avand actiune relaxanta asupra sistemului nervos. Este foarte indicata si in reumatism, caz in care se fac adevarate cure de telina (cu frunze de telina si cozile acestor frunze).

Principalele substante active importante din telina sunt: vitaminele A, B si C, saruri minerale, colina, tirazina, acid glutamic, anhidrida sedanomica si sedanolida (compusi specifici telinei).

Telina este o planta medicinala si legumicola care poate atinge o inaltime maxima de un metru si care isi are originile in sudul Europei. Planta are un rizom gros, aproape rotund, uneori denivelat.,frunzele sunt mari, penate, cu coada foarte lunga, fiind colorate intr-un verde-inchis, consistent, sanatos iar  florile de telina sunt albe.

Din punct de vedere medicinal, utile sunt toate partile telinei (frunzele, radacina, semintele). Pentru uz medicinal, din telina se prepara infuzie, sirop, suc de frunze, decoct si cataplasme. De asemenea, telina intra in combinatie cu alte plante medicinale, in procesul de preparare a unor ceaiuri cu efect medicinal sporit.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments