Consumul de ienibahar stimulează sistemul imunitar

by Cristian Dobre

Ienibaharul este un condiment obtinut din fructul unui arbore tropical vesnic verde, numit „pimenta dioica”, ce creste in America Centrala. Puternic aromat, este recomandat in special in felurile de mancare grele, cu alimente gatite mai mult de doua ore. Efectul rapid de usurare a digestiei l-a facut celebru si nelipsit din camara persoanelor predispuse la enterita, colici abdominale, intoxicatii si dezechilibre alimentare, ienibaharul stimuland digestia si actionand ca un tonic general. De asemenea, este de mare ajutor in cazuri de greata, diaree, varsaturi. In plus, reduce balonarea, gazele intestinale, relaxand stomacul si alinand crampele, noteaza livestrong.com. Se poate folosi ceaiul de ienibahar, preparat din una-doua lingurite cu pulbere din boabe proaspat rasnite puse la o cana cu apa clocotita. Se lasa la infuzat 15-20 de minute, fiind redutabil dupa mese copioase, intrucat accelereaza si secretia de bila.

Consumul de ienibahar stimuleaza sistemul imunitar, remineralizand intregul organism. Potrivit literaturii de specialitate, substantele active ale bobitelor au puternice proprietati antiinflamatorii, anestezice, antiseptice, antioxidante si carminative. In aceste conditii, actiunea condimentului se extinde si spre detoxificare si anularea efectelor radicalilor liberi. De exemplu, ienibaharul combate si impiedica inmultirea infectiilor si bacteriilor (salmonella si E-coli in principal). De asemenea, este eficient in tulburarile circulatorii periferice si are efect emolient la nivelul cailor respiratorii, fiind recomandat in cazuri de raceala, tuse, gripa, bronsite. Toate acestea se datoreaza prezentei in ienibahar a unor substante foarte importante: uleiul esential eugenol (cu efecte antiseptice si anestezice), minerale – fier, mangan, potasiu, cupru, magneziu, seleniu – vitamine (A, C, B6) si proteine. Gratie acestei compozitii, ienibaharul are efecte de calmare si de relaxare a intregului organism si combate insomnia.

Condiment de forta, ienibaharul are capacitatea de a amorti durerea, fiind astfel un analgezic de renume. De asemenea, condimentul are si o serie de utilizari externe foarte importante. Impotriva acneei, de exemplu, se poate utiliza o infuzie preparata astfel: se pun intr-o cana cu apa fierbinte patru-cinci boabe de condiment. Se lasa la infuzat timp de zece minute, apoi se aplica local, dupa ce s-a racit. Uleiul de ienibahar, care se poate procura de la magazinele cu profil naturist, se foloseste in masaj si frictionari, pentru imbunatatirea circulatiei, impotriva spasmelor musculare si in tratarea nevralgiilor. Totodata, este recomandat si impotriva migrenelor, dupa cum au aratat studii de laborator pe animale, ale caror rezultate au fost publicate in revista „Phytotherapy Research” si care au evidentiat capacitatea condimentului de a interveni pe parcursul transmiterii durerii catre creier.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro



Facebook Comments