CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ ”MASS-MEDIA ÎN POST-COMUNISM”, LA ORADEA ȘI GYULA

by Dana B.
 În zilele de 14-15 octombrie 2016, la Oradea și Gyula (Ungaria) a avut loc o conferință internațională, intitulată „Mass-media în post-comunism: moştenire, evoluţie, tendinţe”. Manifestarea a reunit în jur de 50 de reprezentanţi ai mediului academic, cercetători, specialişti în măsurarea audienţei mass-media, directori de edituri, jurnalişti din România, Ungaria, Serbia şi Republica Moldova. La această conferință a participat, atât la Oradea, cât și la Gyula, Excelența Sa Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula (Ungaria).
Organizatorii acestei manifestări au fost Universitatea din Oradea (prin Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării), şi Universitatea din Szeged (Ungaria), (prin Facultatea de Pedagogie „Iuhasz Gyula”, Catedra de Limbă şi Literatură Română), sprijiniți de către Consulatul General al României la Gyula și Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU).
Ariile tematice ale lucrărilor care prezentate în cele patru secţiuni ale conferinţei au fost diverse, de la evoluţia pieţei mass-media, concepte editoriale în mişcare, exigenţe şi derapaje în conţinuturile media la metamorfoze ale limbajului jurnalistic, consumul de mesaje mass-media, criza de imagine a presei, economia mass-media, impactul trustizării asupra mass-media ori efectele crizei economico-financiare în mass-media.
Deschiderea oficială a conferinţei a avut loc  vineri, în sala de conferinţe a Bibliotecii din Oradea. Au adresat cuvinte de salut prof. unv. dr. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, Florin Vasiloni, consulul general al României  la Gyula,  Sorin Curilă, președintele Senatului Universității din Oradea – Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor Oradea, Ion Zainea, vicepreședinte al Asociației Române de Istorie a Presei. Conferința a fost moderată de către Ioan Horga, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Univ. Oradea.
            Prof. Marian Petcu, de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti, a  vorbit despre „Evoluţii recente în jurnalismul autohton”.  La conferinţă au fost prezente cu standuri de carte editurile Tritonic Bucureşti şi David Press Print Timişoara, fiind  lansate două apariţii editoriale coordonate de Marian Petcu: „O cronologie a cenzurii în România”, respectiv „Contribuţii la istoria economică a presei din România”.
În marja participării la conferința găzduită de către Univ. Oradea, ES Florin Vasiloni, șeful misiunii diplomatice românești de la Gyula a fost primit de către conducerea Univ. Oradea, de rectorul Constantin Bungău și președintele Senatului Univ. Oradea, Sorin Curilă. Au fost dezbătute în special aspecte ce țin de etnicii români din Ungaria, care beneficiază de burse din partea statului român și studiază la universitatea orădeană, alături de cei cca. 14.000 de studenți ai acesteia. De asemenea, diplomatul român a avut întrevederi cu PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea și Cristina Marian, directorul Colegiului Național Mihai Eminescu din Oradea.
Cea de-a doua zi a conferinţei s- a desfăşurat la Gyula (Ungaria),  manifestarea fiind găzduită de către publicația „Foaia românească „, care este editată de către UCRU. Programul, moderat de către prof. Mihaela Bucin (șeful Catedrei românești din cadrul Universității din Szeged ), a cuprins cuvântări de salut adresate de către Florin Vasiloni, consulul general al României  la Gyula, Eva Iova Șimon, redactor-șef al „Foii românești” și  prof.Gabriel Moisa ( Univ. Oradea).
            Secțiunea de la Gyula a conferinței  a  cuprins  un  workshop,  „Presa de limbă română din Ungaria, istorie şi prezent” şi expoziţia „Foaia românească – 65 ani, metamorfoze şi identitate” – prezentate de către redacţia acestei publicații.
Au prezentat lucrări la această sesiune, Petru Weber (Univ. Szeged), Gheorghe Petrușan, (președintele Autoguvernării Românești  din jud. Csongrad), Mihaela Bucin, Petrică Crețu (pastor la Biserica Baptistă Română din Micherechi, Ungaria) Eva Iova Șimon, Gabriela Elekes ( Budapesta),  Maria Gavra (Univ. Szeged) și Simon Janos (redactor șef la revista ”Central European Political Science Review”).
În cadrul manifestărilor, Asociația Română de Istorie a Presei, reprezentată prin Ion Zainea, vicepreședinte, a acordat Diplome de Excelență consulului general Florin Vasiloni, Evei Iova și prof. Gh. Petrușan.
În cele două zile, participanții au putut vizita colecțiile muzeale adăpostite de nou renovata Cetate a Oradei, dar și Catedrala Ortodoxă Românească din Gyula și Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei (EORU).
Facebook Comments