Condimentele și efectele lor asupra organismului

by Cristian Dobre

Condimentele scad inflamația din corp. Adăugarea unui amestec de condimente la fiecare masă este o modalitate sigură de a o face mai gustoasă, dar noile cercetări ale statului Penn sugerează că acest gest are numeroase beneficii pentru sănătate.

Într-un studiu randomizat, cercetătorii au descoperit că atunci când participanții au mâncat o masă bogată în grăsimi și carbohidrați cu șase grame de amestec de condimente adăugate, au avut markeri de inflamație mai mici în comparație cu momentul in care au mâncat o masă cu mai puține sau fara condimente.

„Dacă va plac condimentele, acestea ar putea fi o modalitate de a face dintr-o cina cu conținut ridicat de grăsimi sau cu conținut ridicat de carbohidrați, ceva sanatos”, a precizat Connie Rogers, profesor asociat de științe nutriționale.

Cercetătorii au folosit un amestec de busuioc, frunze de dafin, ardei negru, scorțișoară, coriandru, chimen, ghimbir, oregano, pătrunjel, ardei roșu, rozmarin, cimbru și turmeric pentru studiu, care a fost publicat recent în Journal of Nutrition, noteaza medicalxpress.com.

Potrivit lui Rogers, cercetările anterioare au combinat o varietate de condimente diferite, precum ghimbirul și tumerul, cu proprietăți antiinflamatorii. În plus, inflamația cronică a fost anterior asociată cu o stare de sanatate precara: cancer, boli cardiovasculare și obezitate, care afectează aproximativ 72 la sută din populația Statelor Unite.

Condimentele scad inflamația din corp

În ultimii ani, cercetătorii au descoperit că inflamația poate crește după ce o persoană mănâncă o masă bogată în grăsimi sau zahăr. Deși nu este clar dacă aceste scurte explozii – numite inflamații acute – pot provoca inflamații cronice, Rogers crede că joacă un factor important, în special la persoanele cu exces de greutate sau obezitate.

Pentru studiu, cercetătorii au recrutat 12 bărbați cu vârste cuprinse între 40 și 65 de ani, cu exces de greutate sau obezitate și cel puțin un factor de risc pentru boli cardiovasculare. Rogers a spus că eșantionul a fost ales pentru că oamenii din aceste demografii tind să aibă un risc mai mare de a dezvolta probleme de sănătate.

În ordine aleatorie, fiecare participant a mâncat trei versiuni ale unei mese bogate în grăsimi saturate și carbohidrați în trei zile separate: una fără condimente, una cu două grame de amestec de condimente și una cu șase grame de amestec de condimente. Cercetătorii au recoltat probe de sânge înainte și după fiecare masă timp de patru ore pentru a măsura markerii inflamatori.

După analizarea datelor, cercetătorii au descoperit că citokinele inflamatorii au fost reduse după masă conținând șase grame de mirodenii în comparație cu masa care conținea două grame de mirodenii sau cea fără mirodenii. Rogers a spus că șase grame inseamna o linguriță pana la o lingură, în funcție de felul în care sunt deshidratate condimentele.

În timp ce cercetătorii nu pot fi siguri care sunt condimentele sau condimentele care contribuie la efect sau mecanismul precis în care este creat efectul, Rogers a spus că rezultatele sugerează că condimentele au proprietăți antiinflamatorii care ajută la compensarea inflamației cauzate de nivelul ridicat de carbohidrați și grăsimi.

Sursa: bzi.ro

Facebook Comments