CONCERT DEDICAT MEMORIEI LUI VASILE GOLDIS LA FILARMONICA ARAD

by webeditor

În prima seară simfonică a lunii februarie, la împlinirea a opt decenii de la dispariţia marelui pedagog şi om politic Vasile Goldiş, Filarmonica îi dedică „In memoriam” un concert festiv, cu capodopere clasice şi romantice şi invitaţi din perimetrul concertistic autohton.

Concertul de joi, 6 februarie 2014, de la ora 19.00, va fi dirijat de clujeanul Matei Pop, iar podiumul solistic îi este rezervat în premieră violoncelistului Petrus Bölöni Àron, tânărul orădean, care îşi desăvârşeşte profilul artistic la Academia de Muzică Franz Liszt din Budapesta, sub îndrumarea renumitului Miklos Perenyi. „În special în Austria-Germania secolelor trecute, muzica era privită ca artă supremă, inclusiv de către pictori, filosofi și poeți, muzica fiind cea mai potrivită pentru a se exprima în timp, răspunzând condițiilor de flux, schimbare, progres, de mișcare a stărilor emoționale. Am ales pentru acest concert lucrări de Haydn, Beethoven, Schumann și Brahms, capodopere occidentale, ce reprezintă un măreț evantai componistic, compoziții extrase tocmai din ideologia promovată de artiștii germani.” – dr. Alin Văcean – Directorul General al Filarmonicii de Stat Arad

Alcătuit din capodopere simfonice ale secolelor XVIII şi XIX, programul se concentrează pe figura primului dintre marii clasici, Joseph Haydn, propunându-le auditorilor o versiune pertinentă a Concertului în do major pentru violoncel şi orchestră, una dintre cele mai reuşite lucrări ale secolului al XVIII-lea , dar şi pe Variaţiunile pe o temă de Haydn de Johannes Brahms, cel mai consistent şi arătos omagiu adus părintelui clasicismului vienez. Ca adaosuri la aceste partituri de esenţă clasică, sunt ópusurile de prefaţă, Uvertura în do major op.43, Creaturile lui Prometeu de Ludwig van Beethoven şi Uvertura Manfred, op. 115, de Robert Schumann.

Facebook Comments