CONCERT CLAUDIA IUGA, QUATERNION SI AL ORCHESTREI FILARMONICII DE „VALENTINE`S DAY”

by Sida Voicu

Vineri seara, de la ora 19,00, în sala mare a Palatului Cultural Arad arădenii vor fi aşteptaţi la un concert – eveniment, susţinut de Claudia Iuga, Quaternion Band şi Orchestra Filarmonicii de Stat Arad. Un concert special, dedicat Zilei Îndrăgostiţilor, pentru care se repetă intens şi cu foarte multă pasiune.

Pentru Claudia Iuga, acest concert este un vis împlinit: „Este un vis devenit realitate. Orice artist își dorește un eveniment de acest gen, la un momentdat al carierei sale. Eu am norocul să fac asta acum, nu la pensie”, a declarat în cadrul unei întâlniri neconvenţionale cu presa semifinalista de la „Vocea României“

Marcăm pentru al treilea an consecutiv în calendarul nostru concertistic  – Valentine’s Day (My Funny Valentine – Jazzy Love Songs – 2012, Concert Simfonic de Ziua Îndrăgostiților – 2013, It’s NOT Just Another Valentine’s Day / Claudia Iuga @ Arad Philharmonic- 2014 ), o sărbătoare importată, dar un pretext fantastic, pentru a ne integra și cu această ocazie, în fenomenul de globalizare culturală produs în ultimul secol. – dr.. Alin Văcean – directorul general al Filarmonicii de Stat Arad

Claudia Iuga  urcă pe scena de concerte a Aradului, acompaniată de orchestra simfonică a Filarmonicii şi dirijorul Laurenţiu Muntean, seara de 14 februarie anunţându-se a fi o seară a show-ului şi a marilor succese de peste ocean, în armonii şi ritmuri electrizante, alături de una dintre cele mai în vogă apariţii ale momentului. Însoţită de trupa Quaternion, Claudia Iuga  lansează pe suportul unui acompaniament de ansamblu clasic şi al orchestraţiilor pop/rock simfonice, marile hituri ale ultimelor decenii: Someone Like You, I Will Always Love You, I Will Survive, At Last şi multe altele.

 

 

 Portret – Claudia Iuga

 

Pasiunea pentru muzică a determinat-o să îşi petreacă ultimii ani de şcoală  pe bancile Liceului de artă Sabin Dragoi din Arad, unde şi-a iniţiat şi pregatirea pentru Conservator. Experienţa din corul Eutherpe al liceului a modelat-o ca om, ca voce, ca atitudine…  A urmat însă până în 2002 Facultatea de Drept din Arad şi parţial cursurile Conservatorului Gheorghe Dima din Cluj, iar ediţia din 2003 a Festivalului de Muzica Uşoară de la Mamaia i-a adus şi prima recunoaştere, poziţia a III-a în clasamentul  final. O nouă participare în anul 2004, i-a adăugat calificarea la secţiunea “creaţie”, cu o piesă compusă de tatăl sau, Virgil Iuga, renumit muzician al anilor ’70, pianist în formația ”CARUSEL. Perioada coincide cu ataşamentul faţă de Daniel’s Band, trupa  alături de care şi-a făcut ucenicia în muzica de entertainment şi a învăţat să îşi cunoască vocea.

Revine în domeniul muzical  în 2009, după o pauză de câţiva ani, invitată de o trupă alături de care concertează şi astăzi: Quaternion. Principiul pe care îl urmează cu toţii  este acela că muzica este un hobby fără de care nu se poate trăi şi tratează problemele ansamblului cu seriozitatea unui loc de muncă.

Ocazional a colaborat cu Mario & the Teachers, o trupă de etno-jazz din Arad, cu care a reușit în perioada 2010-2011 să colinde scenele festivalurilor de jazz din țară.

Abordează orice gen de muzică pe care crede că este în stare să-l stăpâneasca, însă socoteşte că ceea ce i se potrivește cel mai bine este soul, funky, pop, rock, chiar și bossanova și puțin jazz… Iar participarea la Vocea României reprezintă pentru Claudia Iuga un examen o confirmare sau infirmare a valorii sale, un test de anduranță și -de ce nu???- o ambiție personală…

 

Portret – Laurenţiu Muntean

 

Născut în 1982 la Deva, Laurenţiu Muntean a absolvit Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” – Deva. În 2001 este admis la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa de dirijat orchestră a maestrului Petre Sbârcea. A avut parte în această perioadă de îndrumarea unor profesori de renume printre care: Constantin Rîpă (teoria muzicii), Ede Terenyi (armonie), Cornel Ţăranu (stilistică muzicală), Peter Szegho (contrapunct), Valentin Timaru (forme muzicale), Ştefan Angi (retorică muzicală).

În perioada 2006-2008 a absolvit cursurile de masterat cu specializarea dirijat la aceeaşi academie.

Un rol deosebit în dezvoltarea sa muzicală l-a avut corul „Antifonia”, condus de maestrul Constantin Rîpă, al cărui membru a fost în toată perioada studenţiei. Aici s-a apropiat în mod deosebit de creaţia modernă şi contemporană. Alături de această formaţie a susţinut o serie de concerte în ţară cu filarmonicile din: Cluj, Sibiu, Craiova, Braşov, Satu-Mare, precum şi turnee în: Germania, Austria, Belgia, Olanda, Luxemburg, Jugoslavia.

Interesul faţă de muzica contemporană este în continuă creştere, fapt dovedit de concertele susţinute în cadrul Festivalului „Arta organistică românească în ipostaze contemporane” (Noiembrie 2007 – Timişoara şi Szeged) alături de orchestra de cameră a Facultății de Muzică din cadrul UVT Timișoara.

De asemenea a realizat premiera operei pentru copii „Harap-Alb” de Marie Carels, la Timişoara (noiembrie 2007). Aceeaşi lucrare a fost prezentată în cadrul unui turneu în Belgia, în octombrie 2008.

O altă direcţie abordată este cea a muzicii gospel, prin cele două cantate dirijate: „Once Upon a Cross”, alături de corul şi orchestra „Te Deum Adoramus Philharmonia” la Sibiu (aprilie 2008) şi cantata „Joy, Joy, Joy” prezentată în Decembrie 2008 la pupitrul Filarmonicii din Sibiu, în colaborare cu corul „Sanctus”.

Alături de orchestra CNA ”Ion Vidu” a participat la fiecare ediție a Festivalului Internațional ”Timișoara Muzicală”, susținând de fiecare dată concerte integrale cu un repertoriu vast.

În perioada 2007-2008 a fost colaborator al Liceului de Muzică ”Sabin Păutza” din Reșița, unde susținut o serie de concerte alături de orchestra liceului.

În martie 2011, respectiv aprilie 2013 a fost membru al juriului Olimpiadei Nationale de Muzica din Serbia, susţinută la Belgrad (secţiunea orchestră), alături de Ingo Ingensand (Linz – Austria) şi Nikolaj Zlicar (Slovenia).

În luna mai 2012 a participat în München la stabilirea relațiilor de parteneriat între CNA Ion Vidu și Musik Hochschule München, ocazie cu care a susținut 3 concerte alături de Orchestra de Coarde a CNA Ion Vidu.

În luna iulie 2012 participat alături de Big Band-ul CNA Ion Vidu în cadrul Festivalului ”Das Fest” – Karlsruhe, unde a susținut 5 concerte cu un repertoriu specific.

În perioada 2007-2013 a fost colaborator al Facultății de Muzică din Timișoara fiind asistentul maestrului Sabin Pautza la clasa de orchestră.

Începând din octombrie 2011 este doctorand în cadrul Facultății de Arte ”George Enescu” – Iași și angajat al CNA ”Ion Vidu” – Timișoara.

Facebook Comments