COMPRESELE NATURALE CARE ALINA DUREREA

by Sida Voicu
În trecut li se spunea prişniţe şi erau foarte populare, dar nu ar trebui ignorate nici acum. Compresele pot ajuta în multe afecţiuni, mai ales în cazul celor provocate de vremea friguroasa şi umedă.
Sunt bune şi pentru a trata copiii atunci când au racit, pentru combaterea tusei şi a durerilor în gât. Nu au contraindicaţii şi cei mici le accepta destul de uşor. Se aplica pe un tifon sau pe o pânza curata diverse terciuri – mamaliga şi plante care au fost infuzate şi stoarse de lichid (muşeţel, menta, tei).

Împotriva furunculelor

„Schinduful are acţiune antiintlamatoare”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor, care adauga ca „poate fi folosit pentru a ajuta la maturarea şi vindecarea furunculelor şi a infecţiilor pielii. În acest scop, 100 g de seminţe macinate de schinduf se încalzesc în puţina apa, pâna la primul clocot. Dupa racire, se aplica local în comprese de tifon”. Şi terciul de patlagina are un efect bun împotriva furunculelor, dar şi a varicelor. Are efect cicatrizant. Se zdrobesc frunze proaspete de patlagina şi se pun direct pe rana.

Uleiuri vindecătoare

Se pun la prăajit doi pumni de planta (în funcţie de ce afecţiune se trateaza) într-o tigaie încinsa cu puţin ulei. Se ia tigaia de pe foc şi se lasa deoparte 12 ore. Se pune amestecul în tifon şi se aplica pe zona afectata, dupa care se acopera. Uleiul ramas poate fi utilizat pentru a unge dimineaţa locul bolnav. Acest procedeu poate fi folosit pentru varice (galbenele), dureri reumatice şi artrita (tataneasa), hemoroizi (coada-şoricelului), negi (arnica), arsuri şi rani (sunatoare).

Muştarul, analgezic natural

„Muştarul este indicat în reumatism pentru ca uşureaza durerile, dând o senzaţie placuta de caldura. Problema este ca poate provoca inflamaţii. Însa faina de mustar, datorita mucilagiilor pe care le conţine, diminueaza proprietaţile iritante ale substanţei active. Pentru a obţine o cataplasma, se amesteca o mâna de faina de muştar negru cu puţina apa. Dupa ce se obţine un terci, acesta se pune între doua fâşii de tifon şi se aplica pe locul dureros. Se poate pune şi pe gât sau pe piept, în cazul bolilor aparatului respirator, având proprietatea de a calma tusea. Persoanele cu pielea sensibila se vor unge înainte cu o crema grasa. Surplusul se va şterge cu o batista de bumbac, iar compresa va fi aplicata dupa ce aceasta a intrat bine în piele. Acest tratament se va administra timp limitat; folosirea îndelungata si repetata poate produce ulceraţii ale pielii.”

Facebook Comments