Comoara descoperită de doi britanici în sacii de gunoi din garaj

by Cristian Dobre

Un cuplu din Marea Britanie a descoperit în sacii de gunoi din garaj, care le-au fost lăsaţi de un vecin, o veritabilă comoară constând în jucării inspirate din franciza cinematografică „Star Wars”, ce au fost vândute la licitaţie cu 443.000 de euro.

Cei doi soţi britanici, care locuiesc în Stourbridge, un oraş din Anglia, nu ştiau la început ce ar fi trebuit să facă cu sacii umpluţi cu păpuşi şi nave spaţiale pe care vecinul lor le colecţionase timp de mai multe decenii, relatează cotidianul The Times.

Fiul lor a fost acela care a avut surpriza să descopere valoarea jucăriilor, după ce a apelat la serviciile unui comisar de licitaţie, rugându-l să estimeze colecţia, care includea o serie de figurine aflate încă în ambalajul original.

„Multe erau uşor umede, din cauza modului în care au fost depozitate, dar aceasta este cea mai frumoasă colecţie de obiecte ‘Star Wars’ pe care am avut ocazia să o văd vreodată”, a declarat pentru cotidianul britanic acel expert, Chris Aston, reprezentant al casei de licitaţii Aston’s Auctioneers.

„Am primit solicitări din partea unor colecţionari din lumea întreagă care şi-au exprimat interesul, iar noi eram convinşi că licitaţia se va desfăşura cu bine”, a adăugat el.

Printre obiectele scoase la vânzare se afla o figurină ce reprezenta un comandant al Star Destroyer, una dintre navele flotei Imperiului Galactic. Figurina în cauză, una dintre singurele două exemplare cunoscute în zilele noastre şi care se află încă în ambalajul său original, a fost vândută cu 32.500 de lire sterline (peste 36.000 de euro).

O figurină reprezentând un Jawa – fiinţe umanoide de pe planeta fictivă Tatooine, care poartă pelerine cu glugă şi au ochi strălucitori -, în ambalajul său original – una dintre cele doar 10 exemplare cunoscute în lume – a fost vândută cu 27.280 de lire sterline (peste 30.000 de euro).

O serie de opt figurine inspirate din filmul „Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi”, cumpărate cu mai puţin de 2 lire sterline la începutul anilor 1980, s-au vândut cu 1.400 de lire sterline (1.550 de euro).

Indiferent dacă este vorba despre o cască purtată de un Storm Trooper – soldat din infanteria Imperiului Galatic – sau despre un ochi al lui R2D2, micuţul robot care apare în toate cele nouă filme din seria „Star Wars”, obiectele de colecţie inspirate din una dintre cele mai faimoase francize cinematografice din lume îi atrag, de mulţi ani, pe colecţionari, care sunt dispuşi să plătească sume exorbitante pentru a intra în posesia unor astfel de obiecte.

O figurină care îl reprezintă pe Luke Skywalker, comercializată ca o jucărie pentru copii în 1978, a fost vândută în 2015 în cadrul unei licitaţii organizate de casa Sotheby’s şi de eBay contra sumei de 25.000 de dolari americani (peste 21.000 de euro).

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments