Comisia Europeană urmează să decidă în privința exporturilor din Ucraina

by Andreea Radu

Bulgaria se retrage din coaliția est-europeană a celor cinci țări, care au cerut interzicerea importurilor de cereale ucrainene, iar România va pregăti un mecanism de susținere financiară pentru agricultorii români, în cazul în care Comisia Europeană hotărăște să ridice restricțiile aplicate grânelor ucrainene. Executivul de la Bruxelles este așteptat să spună dacă prelungește sau nu restricțiile aplicate exporturilor ucrainene până pe 31 decembrie, scrie stiri.tvr.ro.
La inițiativa guvernului proeuropean al Bulgariei, Parlamentul de la Sofia a votat împotriva extinderii restricţiilor pentru exportul grânelor din Ucraina. Rezoluția invocă “solidaritatea cu Ucraina” şi necesitatea de “a garanta securitatea alimentară la scară mondială”.
Kiril Vatev, ministrul Agriculturii din Bulgaria: Cifrele arată că Bulgaria nu are de ce să se îngrijoreze dacă renunță la restricții. Creștem controlul asupra tuturor mărfurilor ucrainene, cele mai multe fiind cereale, și vom face un control strict al metalelor grele și radioactive.
Preşedintele Ucrainei a mulțumit Bulgariei pentru ajutor. Și în România se pregătesc măsuri de sprijin pentru fermieri, în cazul în care Comisia Europeană ridică restricțiile.
Premierul Marcel Ciolacu: Îi cer domnului ministrului al Agriculturii să ne pregătim pentru decizia CE, oricare va fi, privind importul de cereale din Ucraina. Vreau să avem gata un mecanism prin care, până la recolta viitoare, să compensăm pierderile agricultorilor noștri. Știu că vor fi costuri serioase, dar este vital să susținem agricultorii români.
Ministrul Agriculturii anunță că fermierii români vor fi susținuți.

Facebook Comments