Comerțul cu amănuntul a scăzut ca pe vremea pandemiei

by Florian Popa

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a scăzut cu 5,2% în aprilie, față de luna anterioară, arată cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Senatorul PNL Florin Câțu, fost premier și fost ministru de Finanțe, a declarat marți, pentru B1 TV, că aceasta este încă o cifră negativă privind economia. Și este abia începutul. Câțu a mai spus că am ajuns aici deoarece Guvernul intenționat a alimentat inflația, a crescut prețurile și taxele și „a intrat cu bocancii” în economie.
Potrivit celor mai recente date INS, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul a scăzut în aprilie cu 5,2% față de luna anterioară. Asta deși în luna aprilie a fost sărbătorit Paștele, perioadă în care, în mod normal, vânzările cu amănuntul cresc.
Consumul privat a scăzut în aprilie 2023, față de aprilie 2022, cu 1,6% (serie brută) și cu 1,5% (serie ajustată).
De asemenea, față de luna martie 2023, cifra de afaceri din comerț a scăzut în aprilie 2023 atât ca serie brută, cu 5,2%, cât și ca serie ajustată sezonier, cu 3,7%.
Senatorul PNL Florin Cîțu, fost premier și fost ministru de Finanțe, a explicat, pentru B1 TV, cum am ajuns aici. „A venit ca o surpriză și e interesant că nu am văzut comentarii oficiale. E prima lună când comerțul cu amănuntul are o dinamică negativă. Numai în pandemie a mai fost situația asta, dar atunci economia globală era închisă, oamenii nu puteau să iasă să consume.
Azi, singura explicație pe care o avem, pentru că e o continuarea cifrelor proaste pe care le avem în economie, o reprezintă efectul măsurilor socialiste impuse de un an și jumătate. Mai mulți indicatori anul acesta au venit și au consolidat această imagine de economie care e în picaj. Pe primul trimestru, investițiile străine sunt negative, deci sunt mai mici decât anul trecut, deci investitorii nu se mai uită la România. Pe primul trimestru creșterea economică… datele arată că e cel mai prost trimestru din 2021 până azi și acum, pe aprilie, avem cifrele pe comerțul cu amănuntul. Ele ne arată că vânzările au scăzut față de aceeași perioadă a anului trecut și au scăzut serios, e o scădere de aproape două procente.
După ce introduci taxe, crești dobânzi, crești prețurile, mai intervii și cu bocancii în economie nu ai cum să ajungi decât la acest rezultat. Am avertizat că atunci când deviezi la principiile economiei de piață și începi cu taxe, dobânzi, inflație, plafonări, lucrurile se dezechilibrează și ajungem la o scădere a economiei și la aceste efecte. Toate sunt legate și veștile proaste vor continua, pentru că e abia începutul.
Puterea de cumpărare a scăzut și ce a făcut Guvernul anul trecut – a crescut prețurile pentru a crește veniturile la buget, că inflația a fost premeditată, așa a fost decizia Guvernului și eu am avertizat asupra acestui lucru – a dus la creșterea dobânzilor, au mai venit și cu taxe, toate trei au lovit în puterea de cumpărare a românilor și acum se vede în consum.
Se vede și în încasări, că se rostogolește bulgărele. Pe primele patru luni avem deficit mult mai mare decât anul trecut și gaura se adâncește și toate pornesc de la decizii economie proaste. Chiar dacă politic păreau bune pentru cei care le-au luat, erau proaste economic”, a declarat Florin Cîțu, pentru B1 TV.

Facebook Comments