Comediantul Zelenskiy a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina

by Andreea Radu

Un comediant fără experiență politică a candidat duminică (31 martie), la alegerile prezidențiale din Ucraina, oferindu-le o nouă alternativă alegătorilor sătui de corupția înrădăcinată într-o țară aflată pe frontul războiului din Vest cu Rusia.

Sondajele de la ieșirea de la urne și numărătoarea preliminară îl dau pe comediantul  Volodymyr Zelenskiy, care joacă rolul unui președinte într-o serie populară de televiziune, confortabil în fața primului președintelui Petro Poroșenko în primul tur al alegerilor.

Zelenskiy trebuie acum să-i convingă pe alegători că este capabil să conducă o țară în război și în centrul crizei Occidentului cu Moscova. Investitorii urmăresc, de asemenea, să vadă dacă următorul președinte va impulsiona reformele necesare pentru a menține țara într-un program de salvare a Fondului Monetar Internațional.

Deși criticat pentru că este străin de politică, apariția lui Zelenskiy este o provocare puternică pentru politicianul veteran Poroșenko.

Niciun candidat nu este așteptat să primească mai mult de jumătate din voturi, ceea ce înseamnă că alegerile vor merge la un al doilea tur de scrutin pe 21 aprilie.

 

Foto: euractiv.com

Facebook Comments