COAJA DE SALCIE-ASPIRINA NATURALĂ

by Cristian Dobre

Natura ne-a lasat la indemana aspirina naturala, extrasa din coaja de salcie, un produs cu multiple beneficii pentru sanatate si fara efecte secundare nedorite.

Considerata de crestini copacul nemuririi, salcia contine o cantitate importanta de compusi salicilici si taninuri, precum si ceara, amidon, proteine, lipide, oxalati, celuloza, substante minerale si vitamine. Multe dintre aceste substante se regasesc si in aspirina procesata in industria farmaceutica.

Proprietatile terapeutice ale salciei
Preparatele din scoarta de salcie, sub forma de infuzie, decoct sau pulbere sunt utilizate in afectiunile reumatice, pentru calmarea durerilor si combaterea febrei, in starile de iritabilitate nervoasa si anxietate, in insomniile pe fond nervos, in dismenoree, nevralgii, dureri musculare, stomatite, in tratarea raceli, a gripei, efectul acestora fiind analgezic. in caz de dureri in gat, se recomanda gargara cu decoct de coaja de salcie. Ceaiul nu trebuie sa depaseasca temperatura corpului.

Substantele flavonoide din compozitia salciei o fac sa fie un antiseptic foarte bun si sa fie eficienta in tratamentul afectiunilor tractului respirator superior, al crampelor abdominale si al tusei.

Salcia are proprietati antihelmitice, stimuleaza digestia, trateaza diareea si gastroenterita. Imbunatateste imunitatea prin continutul de vitamine. Infuzia din salcie este recomandata pentru eliminarea excesului de lichid din organism si a toxinelor deoarece are efect diuretic.

Extractul de scoarta de salcie are efecte vasodilatatoare si antioxidante, previne depunerea de grasimi si de colesterol pe vasele de sange, pe arterele coronare si previne ingrosarea lor, fiind folosit pentru prevenirea unui infarct.

Preparate pe baza de salcie:
Decoct: se prepara din 10 g de scoarta maruntita in 200 ml de apa rece. Se fierbe cinci minute, se infuzeaza 10 minute, se indulceste cu miere si se iau 3-4 linguri pe zi, intre mese, cu efecte astringente, antifebrile, antinevralgice si antireumatice, actionand in nevralgii, stari depresive, insomnii, hemoragii interne, febra, raceli, diaree, reumatism si dureri de spate.

Pulbere
: scoarta de salcie se macina fin cu o rasnita de cafea, se strecoara prin sita si apoi se pune intr-un borcan inchis ermetic. Se recomanda sa se macine doar necesarul pentru 2-3 saptamani, deoarece se oxideaza si isi diminueaza capacitatea curativa. Se va administra o lingurita rasa de pulbere, de 3-4 ori pe zi.

Tinctura
: se prepara din o parte scoarta macinata si trei parti alcool 40%, din care se consuma cate 10-30 g pe zi, inainte de mese.

Precautii si contraindicatii
Administrarea in doze prea mari poate sa duca la aparitia unor fenomene nedorite cum ar fi cefaleea, ametelile, greturile si varsaturile, diareea, convulsiile. Preparatele din salcie sunt contraindicate persoanelor care sufera de astm bronsic, boli renale si dermatite. De asemenea, se utilizeaza cu prudenta la persoanele aflate in tratament cu anticoagulante (creste timpul de sangerare).

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments