CJA e obligat să plătească despăgubiri unei șoferițe, care și-a avariat mașina pe un drum județean

by Florian Popa
O avocată din Oradea care, în drum spre Arad, şi-a avariat maşina într-o groapă pe DN 79, la intrarea în localitatea arădeană Chişlaca, spărgându-şi parbrizul, capacul de la roată şi îndoindu-şi janta, a dat în judecată Consiliul judeţean Arad, scrie adevarul.ro. Instituţia a fost obligată de judecători să-i plătească toate reparaţiile la maşină, hotărârea instanţelor fiind definitivă.
Incidentul rutier s-a petrecut în seara de 22 martie 2017. Avocata Denisa Duşescu mergea spre Arad, unde urma să-şi reprezinte a doua zi dimineaţa un client în faţa unei instanţe. La intrarea în localitatea Chişlaca, însă, tânăra a intrat cu maşina într-o groapă uriaşă, lată cât şoseaua, spărgându-şi parbrizul, capacul de la roată şi îndoindu-şi janta. Orădeanca şi-a dus maşina într-un service, unde i-au evaluat paguba, stabilind că a fost provocată „în urma unui şoc dinamic. Maşina a intrat într-o groapă”, se arată în actul de constatare. Ca urmare în luna iunie 2017, ea a deschis proces împotriva Consiliului Judeţean Arad şi a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).
Procesul a fost început la Judecătoria Oradea, avocata invocând Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 195/2002 care, la articolele 5 şi 6, stipulează că „în cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a stării necorespunzătoare a drumului public, a nesemnalizării sau a semnalizării necorespunzătoare a acestuia, precum şi a obstacolelor sau a lucrărilor care se execută pe acesta, administratorul drumului public, răspunde după caz, contravenţional, civil sau penal, în condiţiile legii”. În acest caz, după cum au comunicat însă reprezentanţii CNADNR, DJ 792A pe care se află porţiunea de drum pe care a avut loc incidentul rutier soldat cu avarierea autoturismului este în proprietatea judeţului Arad şi în administrarea Consiliului Judeţean Arad. Ca atare, procesul a continuat doar împotriva CJ Arad, atât Judecătoria Oradea, cât şi Tribunalul Bihor, iar în final şi la Curtea de Apel Oradea, dând câştig de cauză şoferiţei.
Potrivit deciziţiei Curţii de Apel Oradea, pronunţată în această toamnă, pe 17 septembrie, instanţa a considerat că „persoana responsabilă pentru cauzarea prejudiciului este administratorul drumului, întrucât acesta nu a luat măsurile necesare pentru repararea carosabilului preîntâmpinarea apariţiei unor astfel de evenimente”. Judecătorii au respins apărările juriştilor CJ Arad care au încercat să arunce vina pe avocată, susţinând că aceasta nu ar fi lovit maşina dacă ar fi condus-o „cu viteză adaptată la condiţiile de drum”.

Facebook Comments