Cinci zile de doliu naţional în Iran, după moartea președintelui Raisi

by Andreea Radu

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat luni cinci zile de doliu naţional după moartea preşedintelui Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter şi l-a desemnat preşedinte interimar pe prim-vicepreşedintele Mohammed Mokhber, a relatat agenţia oficială de presă iraniană IRNA preluată de Reuters şi tvrinfo.ro. Khamenei a transmis în acelaşi comunicat „condoleanţe scumpului popor iranian”.
Când un preşedinte moare în cursul mandatului, Constituţia Republicii Islamice prevede ca prim vicepreşedintele să asigure interimatul pentru o perioadă de 50 de zile, cu aprobarea liderului suprem, care are ultimul cuvânt în toate chestiunile de stat din Iran. La finalul celor 50 de zile urmează să fie organizate noi alegeri prezidenţiale.
Cele trei ramuri de guvernământ ale Iranului – puterea executivă, legislativă şi judiciară – au organizat luni o reuniune extraordinară, la care ramura executivă a fost reprezentată de prim-vicepreşedintele Mohammed Mokhber, ca urmare a decesului preşedintelui în accidentul de elicopter de duminică.
„Vom urma calea preşedintelui Raisi îndeplinindu-ne fără nicio întrerupere îndatoririle”, a declarat prim-vicepreşedintele.

Facebook Comments