CINCI DOVEZI CĂ FALCĂ BENEFICIAZĂ DE PROTECȚIE ÎN FAȚA LEGII

by Florian Popa

Despre protecția de care primarul Aradului, Gheorghe Falcă, beneficiază în fața DNA, s-a vorbit destul de mult în ultimii ani. Deși a avut un proces de corupţie, în urma unui dosar instrumentat de DNA, Gheorghe Falcă a scăpat, după aproape şapte ani de procese, în 2012, fiind considerat nevinovat, deşi mulţi specialişti au susţinut că probele erau cât se poate de clare. Şi, părerea noastră umilă, chiar erau probe mai mult decât evidente.

O dată încheiat acel proces, instituţiile statului au avut parcă „Interzis“ când vine vorba de Falcă. Aşa se face că, în ciuda  nenumăratelor dezvăluiri ale presei locale şi naţionale, a nenumăratelor plângeri penale, Gheorghe Falcă a fost uitat de procurorii DNA sau de alte instituţii abilitate.

Asta în ciuda faptului că alţi edili au fost săltaţi de DNA, pentru afaceri nu similare, ci identice cu cele derulate de Primăria Arad şi prezentate pe larg de o mică parte a presei locale sau de cea națională. Nu doar afacerile sunt la fel, ci şi personajele, modul de lucru şi multe altele. Dar se pare că pentru instituțiile statului aceste lucruri nu contează, din motive care ne scapă. Haideţi să vedem cinci cazuri pentru care alţi primari dau cu subsemnatul, în timp ce la Arad nu se văd aceste fapte de către cei în drept.

  1. Cazurile Olguţa şi Orban

Sunt deja de notorietate cele două cazuri, prezentate pe larg de presa centrală. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, este acuzată de DNA de faptul că ar fi solicitat sponsorizări unor firme care au contracte cu Primăria Craiova, pentru un ONG care să reabiliteze blocuri din Craiova. Astfel, Lia Olguţa Vasilescu a acumulat capital electoral. În cazul Orban, candidatul este acuzat că a cerut de la un om de afaceri 50.000 de euro, tot pentru imagine, bani care urmau să intre în conturile unor televiziuni.

Haideţi să vedem ce se întâmplă la Arad. Presa pro Falcă este finanţată cu bani grei de la bugetul local, prin Centrul Municipal de Cultură, dar nu numai, primarul Gheorghe Falcă acumulând astfel capital electoral. Ochii procurorilor sunt larg … închiși. Primăria Arad a achiziţionat şase tramvaie cu milioane de euro de la o fabrică arădeană care deţine şi un post de televiune, unde primarul Falcă este ridicat zilnic în slăvi, acumulând astfel capital electoral. Falcă a anunțat înainte de licitație că va cumpăra tramvaie de la firma respectivă. Procurorii erau plecați în vacanță, probabil. Societăţi care au contracte cu Primăria Arad finanţează la greu presa pro-Falcă, deşi nu ar avea nevoie de reclamă. Instituţiile statului nu anchetează aceste aspecte,  de la Arad, din motive necunoscute, dar bănuite.

2. Cazul Dragnea

Liviu Dragnea este acuzat că în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, în calitate de președinte al organizației județene PSD Teleorman, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman să își încalce atribuțiile de serviciu prin menținerea în funcție și implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiași instituții.
În realitate cele două persoane și-au desfășurat activitatea la sediul organizației județene Teleorman a partidului politic al cărui președinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu.

Acum, avem nenumărate astfel de cazuri la Arad, în ultimii 12 ani, în care membrii PNL sunt angajaţi în diferite instituţii subordonate CJA sau Primăriei Arad, dar în realitate nu trec pe la muncă, desfășurându-şi activitatea la sediul organizației județene PNL. Ultimul exemplu l-am avut la CJA, unde chiar interimarul Ţolea a recunoscut că doi reprezentanţi ai PNL, angajaţi la cabinetul său, nu veneau la lucru şi se ocupau de partid în timpul serviciului. S-a întâmplat ceva cu preşedintele PNL Arad ? Nu el îi determină pe șefii instituțiilor să angajeze membrii de partid ? Chiar ne luaţi de proşti ? Probabil nu e la fel de important ca şi Dragnea, dar parcă legea era egală pentru toţi. Nu şi pentru Falcă, din câte vedem.

3. Primarul Brăilei

Aurel Simionescu, primarul municipiului Brăila, este acuzat că anumite societăți comerciale au deţinut monopolul lucrărilor licitate de autoritățile publice locale din municipiul Brăila, respectiv Consiliul Județean Brăila și Primăria municipiului Brăila. La Arad, firmele grupului Confort SA a câştigat, în ultimii 10 ani, aproape tot ce înseamnă licitaţie importantă în judeţul şi municipiul Arad. Culmea, reprezentantul firmei Confort la Arad era nimeni altul decât vecinul de duplex al primarului Falcă. În timp ce SC Confort câștiga proiecte europene de zeci de milioane de euro ale Primăriei sau CJA, o altă firmă a grupului, Conar, condusă de vecinul de duplex, se ocupa de drumurile din municipiu sau de spitale din judeţ. Aţi auzit să fie Falcă întrebat de acest monopol instituit la Arad, aşa cum a fost luat la întrebări primarul Brăilei ? Nici vorbă, la Arad corupţia e un subiect tabu.

4. Cazul Oprescu

Cazul primarului general Sorin Oprescu a făcut înconjurul ţării, dar puţină lume a observat o anumită legătură cu Aradul. În Consiliul General s-au aprobat nişte PUZ-uri, prin care se facilita accesul către un supermarket anume, care donase terenul pentru a se face acest acces. Este vorba despre Kaufland, ca să trecem la subiect. La Arad, la inițiativa lui Gheorghe Falcă, a cărui soție a proiectat Kauflandul de pe stadionul Telecom, iar ulterior s-a retras, CLM a votat un PUZ pentru … a se crea căile de acces spre acel supermarket. Singura diferenţă e că la Bucureşti s-a donat terenul, aici s-a făcut pe domeniul public, dar pe cheltuiala celor de la Kaufland. Iar o altă diferenţă e că la Bucureşti Oprescu a fost arestat, iar la Arad, deşi presa a prezentat pe larg cazul, nimeni nu s-a deranjat să investigheze. Deşi firma primarului e direct implicatăşi probabil Falcă a încasat nişte sume frumuşele prin acea firmă.

5. Primarul Lipovei

Primarul PSD al Lipovei, Mircea Jichici, a fost declarat în conflict de interese de către ANI, pentru că a iniţiat un PUZ, pentru o firmă care dorea să realizeze un parc fotovoltaic. Iar primarul avea un contract cu acea firmă, de pe urma căruia nu a încasat vreun leu, iar parcul nici măcar nu s-a mai realizat. Spre deosebire de primarul PSD, liberalul Falcă a iniţiat zeci de proiecte pentru aprobarea unor PUZ-uri, pentru firme care au plătit acele proiecte realizate de Pro Arhitectura. Firma sa. Deci a şi avut beneficii de pe urma acestor iniţiative, iar proiectele s-au şi realizat. Deși există depuse nenumărate sesizări la ANI, până la această oră Falcă n-a pățit nimic, ba mai afirmă că e curat ca lacrima. Probabil ştie pe ce se bazează.

Indiferent cât de pro sau anti Falcă ar fi cineva, nu poate să nu observe evidența: Gheorghe Falcă beneficiază de protecție, una înaltă, pe care o putem doar bănui. Ceea ce e foarte grav e că justiția nu își face datoria la Arad, iar un politician asupra căruia există grave suspiciuni de corupție, care are nenumărate plângeri penale la DNA, este lăsat să-și facă de cap, ca un adevărat baron local.

Facebook Comments