Cinci bărbați acuzați că au ucis un blogger au fost condamnați la moarte

by Andreea Radu

Cinci bărbați au fost condamnați la moarte iar al șaselea la închisoare pe viață, în Bangladesh, pentru uciderea unui blogger, în urmă cu șase ani, în Dhaka, scrie digi24.ro.
Avijit Roy, care locuia în SUA, dar care s-a născut în Bangladesh, a fost atacat cu macetele la ieșirea dintr-un târg de carte din Dhaka, în februarie 2015. A fost unul dintr-o serie de atacuri asupra unor personalități laice, care au fost arătate cu degetul de către militanții islamiști, relatează BBC News.
Roy era ateu și îi supărase pe mulți oameni influenți din țara sa natală cu scrierile sale despre religie.
Soția sa, Rafida Ahmed, era cu el când a avut loc atacul, a fost rănită grav, dar a supraviețuit.
Asaltul a fost comis de un grupul Ansar al-Islam, despre care se crede că are legături cu al-Qaeda.
Doi membri ai grupului au fost judecați în lipsă, inclusiv Syed Ziaul Haque, fost ofițer, care este acuzat că a coordonat atacatorii. El a fost condamnat la moarte prin spânzurare pentru uciderea lui Roy. Aceeași sintință au primit-o și Abu Siddique Sohel, Mozammel Hossain, Arafat Rahman și Akram Hossain.
Shafiur Rahman Farabi a fost condamnat la închisoare pe viață.
În iunie 2016, polițiștii au anunțat că l-au împușcat pe principalul suspect – un bărbat pe care l-au numit Sharif – pentru uciderea lui Roy, într-un schimb de focuri de armă din apropierea capitalei.
„Acuzațiile împotriva lor au fost dovedite fără nicio îndoială. Curtea le-a dat cea mai mare pedeapsă”, a declarat procurorul Golam Sarwar Khan după verdictul tribunalului.
Avocații au anunțat că vor face apel.
Poliția crede că grupul din care făceau parte cei 6 a ucis cel puțin 10 activiști și bloggeri laici, într-o serie de atacuri care au avut loc în Bangladesh între 2013 și 2016.
Cel mai grav atac a avut loc la 1 iulie 2016, când 20 de oameni au fost uciși de bărbați înarmați care atacat o cafenea din capitala țării. Cafeneaua era populară printre expați și localnici bogați, iar mulți dintre decedați erau cetățeni străini.
Avijit Roy a înființat blogului Mukto-Mona („Mintea liberă”) în 2000 pentru a-i susține pe „oamenii liberi” din țara natală, cei care nu voiau să se supună regulilor stricte religioase. S-a născut în Bangladesh, își vizita des țara, dar era cetățean american.
Familia lui spune că a primit amenințări cu moarte de la radicalii islamiști din cauza materialelor pe care le scria.

Facebook Comments