China va impune restricții asupra exporturilor de grafit, un element crucial utilizat în bateriile electrice

by Adrian Pavel

China va solicita licențe de export pentru produse din grafit începând cu 1 decembrie, invocând motive de securitate națională, ca răspuns la presiunile guvernelor străine asupra industriei sale. China conduce producția globală de grafit, crucial pentru bateriile vehiculelor electrice, cu o cotă de piață de 67%. De asemenea, rafinează peste 90% din grafitul mondial pentru componente cheie ale anozilor bateriilor auto electrice. Potrivit US Geological Survey, China este un jucător major în acest domeniu.
Conform noilor reguli, Beijingul va impune exportatorilor de produse din grafit, inclusiv cele cu sensibilitate ridicată, să obțină o licență, reflectând o abordare similară cu cea aplicată în august pentru exportul a două metale esențiale în producția de semiconductori, galiu și germaniu, transmite G4media.ro.
Recent, exporturile chinezești de metale au scăzut din cauza restricțiilor impuse de guverne străine, care doresc să reglementeze practicile industriale ale companiilor chineze. Uniunea Europeană intenționează să impună taxe vamale pentru vehiculele electrice chinezești, susținând că acestea beneficiază de subvenții publice.
Statele Unite au impus restricții asupra accesului companiilor chineze la cipuri fabricate în America, inclusiv oprirea vânzării de cipuri avansate pentru inteligența artificială (AI) produse de Nvidia.

Facebook Comments