China investește în modificarea vremii

by Florian Popa

China își extinde programul de modificare a vremii și vrea ca în următorii cinci ani să acopere jumătate din teritoriu cu ploi şi ninsori artificiale, scrie digi24.ro. Autoritățile investesc de ani buni în aceste tehnologii și chiar au reușit să controleze vremea înaintea unui eveniment politic important care a avut loc anul trecut. Folosind tehnologia denumită „însămânțarea norilor”, meteorologii au provocat ploi care au dus la înseninarea cerului și la curățarea poluării din aer. Silviu Gurlui, profesor de fizică, a explicat la Digi24 că foarte mulți cercetători sunt rezervați în privința acestor mecanisme care sunt declanșate în atmosferă pentru a crea local anumite fenomene și care pot deveni periculoase în timp.
Există tot mai multe discuții referitoare la cât de mult bine fac pe moment aceste tehnologii, însă pe termen lung ele pot aduce modificări climei și intensificarea fenomenelor meteorologice extreme. Silviu Gurlui, profesor de fizică, a explicat la Digi24 că foarte mulți cercetători sunt rezervați în privința acestor mecanisme care sunt declanșate în atmosferă pentru a crea local anumite fenomene.
„Este vorba de o însămânțare a atmosferei cu compuși chimici. Deoseri vorbim de iodura de argint, care este într-un amestec cu acetona, de regula. Acest amestec creează suportul unei condensări pe iodura de argint a vaporilor de apă, creând cristalele și prin căderea lor spre înălțimi mai reduse se topesc și formează precipitații. De departe, acest lucru este cu două tăișuri, pentru că poate fi cumulativ în timp, chiar dacă în prezent studiile arată că nu sunt compuși poluanți atât de severi cu ce este pe sol, în atmosferă. Totuși, există suficiente date în laborator care arată că pentru o acumulare în timp acești compuși devin nocivi pentru microfauna și microorganismele atât din sol, cât și din mediul acvatic. Descompunerea argintului devine nocivă pentru aceste microrganisme dacă sunt depășite anumite cantități.
Ori deja aceste politici merg spre o scară globală, lucrurile pot să avanseze, iar aceste cantități degajate în atmosferă pot fi din ce în ce mai mari. Să presupunem că pentru fiecare tratament de acest tip sunt aproximativ 50 de grame de iodură de argint. Iar la nivel mondial, pe Glob, anual, sunt undeva la 50 de tone, la care se adaugă alte 50 de tone de acetonă. Toți acești compuși injectați în atmosferă pot crea și condiții bune pentru anumite zone. Dar toate aceste lucruri se pot îndrepta ca un boomerang asupra noastră”, a spus profesorul de fizică Silviu Gurlui, la Digi24.

Facebook Comments