China a trimis trei astronauți spre propria stație spațială, care este în construcție pe orbita Pământului

by Andreea Radu

China a lansat vineri o navetă spațială cu trei astronauţi spre viitoarea staţie spaţială, aflată încă în construcţie. Astronauții, printre care și o femeie, vor rămâne timp de şase luni pe stație, o durată record pentru programul spaţial al Chinei, scrie digi24.ro.
Vehiculul spaţial Shenzhou-13 a fost lansat vineri la ora 16:23 GMT (ora locală 00:23, sâmbătă) cu ajutorul rachetei Long March 2F de la centrul de lansări Jiuquan din deşertul Gobi, aflat în nord-vestul Chinei. Evenimentul a fost transmis în direct de televiziunea de stat chineză.
Cei trei astronauţi urmează să ajungă la bordul modulului Tianhe („Armonia celestă”), singurul modul aflat momentan pe orbita terestră, dintre cele trei segmente care vor alcătui viitoarea staţie spaţială chineză.
Misiunea echipajului asiatic va consta în continuarea activităţilor de construire a staţiei, verificarea diverselor sale echipamente şi realizarea unor experimente ştiinţifice. Totodată, astronauţii chinezi vor trebui să execute şi două sau chiar trei ieşiri extravehiculare.
Misiunea va depăşi de două ori precedentul record de durată al unei misiuni spaţiale chineze cu echipaj uman, stabilit în septembrie de astronauţii care au participat la misiunea precedentă, Shenzhou-12, şi care au petrecut trei luni la bordul modulului Tianhe.
Noul echipaj va include doi bărbaţi: generalul Zhai Zhigang, în vârstă de 55 de ani, primul chinez care a realizat o ieşire extravehiculară pe orbită în 2008, şi Ye Guangfu, în vârstă de 41 de ani, aflat la primul lui zbor în spaţiu.
Ei vor face echipă cu Wang Yaping, în vârstă de 41 de ani, care participă la o nouă misiune cu echipaj uman, la opt ani după prima ei călătorie orbitală din 2013, când a devenit cea de-a doua femeie chineză care a ajuns în spaţiu.
Devenită celebră după ce a susţinut un curs de fizică în timpul precedentului ei sejur orbital, transmis în direct prin streaming video şi vizionat de 60 de milioane de elevi, Wang Yaping va repeta acea experienţă în cadrul misiunii Shenzhou-13.
Totodată, ea va deveni prima femeie din China care va participa la o ieşire extravehiculară pe orbita Pământului.
Această misiune este cea de-a cincea dintr-o serie de 11 (cu şi fără echipaj uman) care vor fi necesare în total pentru construirea staţiei spaţiale chineze, care ar trebui să fie finalizată spre sfârşitul anului 2022.
Denumită Tiangong („Palatul celest”), staţia chineză va avea o mărime asemănătoare celei avute de fosta staţie sovietică MIR (1986-2001). Durata sa de funcţionare va fi de cel puţin 10 ani.

Facebook Comments