CET Arad lasă ceferiștii fără salarii

by Dana B.

Societatea care administrează căile ferate din România a solicitat poprirea conturilor “suratei” sale de stat CFR Marfă, care îi datorează în jur de 200 de milioane de euro. La rândul său, aceasta se îndreaptă împotriva clienților de la care poate să încaseze bani deoarece marii datornici de stat sunt fie în faliment, fie în insolvență.

Directorul CFR Marfă, Marinică Voicu, a solicitat înființarea de popriri către clienții Oltchim Râmnicu Vâlcea, Colterm Timișoara, Rocombi, SAAF, Adridad, Transferoviar Grup, Unicom, Interagro, MMV Rail, Via Terra Spedition, Voestalpine Apcarom, dar și către centralele de stat Paroșeni, Prestserv și Arad. El l-a înștiințat pe ministru Transporturilor, Lucian Șova, că înființarea popririi la CFR Marfă va afecta activitatea sa comercială.

“Înființarea popririi creează un blocaj financiar care generează pentru societate mari probleme în a-și desfășura activitatea curentă și anume plata salariilor, a obligațiilor către bugetul de stat, utilități furnizori curenți și restanți. CFR Marfă își desfășoară activitatea din surse proprii și nu beneficiază de subvenții de la stat”, a precizat Marinică Voicu.

Unul dintre motivele strângerii datoriei o reprezintă acumularea de creanțe de 350 de milioane de lei de către CFR Marfă ca o consecință a neîncasării de către aceasta a sumelor datorate de o serie de societăți, majoritatea cu capital de stat, dar și private. CET Arad îi datora 55 de milioane de lei, Complexul Enegetic Hunedoara, 23 de milioane, Colterm Timișoara, 22 de milioane, toate având dosare de executare silită.

7.500 de angajați rămân fără salarii

Conducerile celor două companii de stat nu au ajuns la o înțelegere, iar CFR SA vrea să interzică acum accesul CFR Marfă la infrastructura feroviară din România, deoarece ultima nu a achitat tariful de utilizare. În 22 martie CFR SA a blocat toate conturile bancare ale CFR Marfă și a instituit popriri și asupra conturilor clienților acestora, fiind sistate astfel și salariile celor 7.500 de angajați, conform ziuadecj.ro.

 

 

Facebook Comments