Ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace se va desfăşura cu prezenţă fizică

by Florian Popa

Ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace, care a avut loc online în 2020 din cauza pandemiei de COVID-19, se va desfăşura la Oslo, în decembrie, cu prezenţă fizică, a anunţat marţi Comitetul Nobel de la Oslo, relatează agerpres.ro.
”Vor fi prezenţi cei doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace, Maria Ressa şi Dmitri Muratov, şi reprezentantul laureatului de anul trecut, Programul Alimentar Mondial”, a declarat secretarul Comitetului Nobel, Olav Njolstad, într-un e-mail transmis AFP.
Doi jurnalişti de investigaţie, filipineza Maria Ressa şi rusul Dmitri Muratov, au fost recompensaţi în acest an cu Premiul Nobel pentru Pace, anunţat pe 8 octombrie, pentru ”lupta lor curajoasă” în favoarea libertăţii de exprimare în ţările lor, cei doi fiind ”reprezentanţi ai tuturor jurnaliştilor care susţin acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii din ce în ce mai potrivnice”, după cum a declarat preşedinta Comitetului, Berit Reiss-Andersen, într-o conferinţă de presă susţinută la Oslo la anunţarea numelor laureaţilor.
Maria Ressa, în vârstă de 58 de ani, a cofondat Rappler în 2012, o platformă digitală de jurnalism de investigaţie ce a adus în lumina reflectoarelor violenţa din campania antidrog promovată de preşedintele filipinez Rodrigo Duterte.
Dmitri Muratov, în vârstă de 59 de ani, este unul dintre cofondatorii ziarului Novaia Gazeta şi redactorul şef al acestuia, una dintre rarele voci încă independente din Rusia.
Ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace are loc în mod tradiţional la Oslo pe 10 decembrie, ziua morţii fondatorului acestor premii, Alfred Nobel.
O a doua ceremonie se desfăşoară la Stockholm, la aceeaşi dată, pentru câştigătorii celorlalte distincţii Nobel: premiile pentru Medicină, Fizică, Chimie, Literatură şi Economie. Aceste premii vor fi acordate şi în acest în ţara de origine a laureaţilor, din cauza pandemiei, potrivit Fundaţiei Nobel.
”Laureaţii îşi vor primi medalia şi diploma în ţara lor de origine din cauza incertitudinii care se menţine în legătură cu pandemia şi zborurile internaţionale”, a declarat directorul fundaţiei, Vidar Helgesen.
Premiul Nobel pentru Pace constă dintr-o medalie de aur, o diplomă şi suma de 10 milioane de coroane suedeze (aproape 980.000 de euro).
Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a revenit Programului Alimentar Mondial (PAM) al ONU, pentru eforturile de combatere a foametei în lume.

Facebook Comments