Cerealele și sănătatea ficatului

by Cristian Dobre
Consumul de cereale integrale ar putea reduce riscul de apariție a cancerului la ficat.
Această descoperire a fost prezentată la reuniunea anuală a American Association for Cancer Research. Iată cum îmbunătățesc cerealele integrale sănătatea ficatului!

Care este corelația dintre cerealele integrale și sănătatea ficatului?

O alimentație cu un conținut bogat de cereale integrale și fibre dietetice a fost asociată cu numeroase beneficii aduse sănătății, inclusiv cu un risc mai scăzut de rezistență la insulină, nivelurile ridicate de insulină în sânge și inflamația din organism fiind factori de risc pentru carcinomul hepatocelular, cel mai des întâlnit tip de cancer la ficat.
Având în vedere această corelație, un grup de cercetători a decis să analizeze dacă există o asociere și între consumul de cereale integrale și riscul de apariție a cancerului la ficat. Pentru a face acest lucru, a folosit două seturi mari de date din Statele Unite. La fiecare patru ani, din cei 32 de ani ai studiului, participanții au completat un chestionar cu privire la obiceiurile alimentare. În acea perioadă, 141 dintre cei peste 125.000 de participanți fuseseră diagnosticați cu carcinom hepatocelular.
Oamenii de știință au observat că un consum mai ridicat de cereale integrale a fost asociat cu un risc mai scăzut de carcinom hepatocelular, conmparativ cu un aport mai mic de cereale integrale. Dar cercetătorii au descoperit și că numai anumite părți ale cerealelor integrale ar putea fi asociate cu un risc redus. Cerealele integrale sunt semințe care sunt alcătuite din trei părți principale: stratul exterior, stratul intermediar (endorspermul) și nucletul seminței (germenul). Cerealele rafinate, cum ar fi făina albă, pâinea albă și orezul alb, sunt cereale integrale care au fost procesate pentru a îndepărta germenii și stratul exterior.

Ceea ce a rămas, endospermul, conține anumite proteine și vitamine, însă este format în cea mai mare parte din carbohidrați amidonici. Stratul exterior și germenii, pe de altă parte, conțin substanțe nutritive importante, precum vitamine, minerale și grăsimi sănătoase.

Cercetătorii au descoperit că, în comparație cu un consum mai mic de tărâțe (stratul exterior al cerealelor integrale), consumul mare a fost asociat cu un risc redus de carcinom hepatocelular. Însă această constatare nu a atins semnificația statistică. Cu toate acestea, nu au găsit nicio asociere pentru consumul unei cantități mai mari de germeni. De asemenea, au descoperit că un consum crescut de fibre din cereale a fost asociat cu un risc scăzut de cancer.

Însă nici această constatare nu a atins semnificația statistică. Nu au găsit nicio asociere cu consumul mai multor fructe sau legume, care conțin fibre.

Având în vedere că infecțiile cu hepatită reprezintă un factor de risc pentru cancerul hepatic, cercetătorii au examinat și ce s-a întâmplat atunci când au exclus persoanele care aveau hepatită din rezultatele lor. Au descoperit asociații similare.
Cu toate acestea, au existat mai multe limitări ale studiului: cercetătorii nu aveau informații despre infecția cu hepatită pentru unele persoane, iar datele ar fi putut fi incorecte, deoarece au fost colectate prin sondaje. Constatările nu au fost încă publicate într-un jurnal de medicină.
Sursa: eva.ro
Facebook Comments