Cercetătorii români intră în Cartea Recordurilor cu o descoperire uluitoare

by Andreea Radu

O echipă de cercetători români, sub conducerea Dr. Dan Palcu de la Institutul GeoEcoMar și Universitatea din București, a făcut o descoperire remarcabilă despre Paratethys, cel mai mare lac care a existat vreodată pe Pământ. Realizarea lor a fost recunoscută oficial de Guinness World Records, care a dedicat un articol intitulat „Cel mai mare lac care a existat vreodată” și a inclus recordul în peste 40 de limbi în edițiile tipărite, conform unui comunicat emis de Institutul GeoEcoMar amintit și de postsen.com.

Dimensiunile impresionante ale lacului Paratethys, dezvăluite de cercetătorii români

Echipa de cercetători români a dezvăluit că acum aproximativ 11 milioane de ani, în Miocenul superior, Paratethys acoperea o suprafață incredibilă de aproximativ 2,8 milioane de kilometri pătrați și conținea peste 1,8 milioane de kilometri cubi de apă salmastră. Această cantitate uriașă era de peste zece ori mai mare decât volumul total al tuturor lacurilor de apă dulce și sărată existente în prezent. Cercetătorii au dezvăluit că, în perioada sa de vârf, Paratethys a fost o masă de apă imensă întinsă de la estul Munților Alpi până în regiunile actuale ale Kazahstanului.
A fost izolat de ocean pentru aproximativ cinci milioane de ani, devenind un lac plin de viață, cu specii animale neîntâlnite în alte zone ale globului.

Impactul asupra teritoriului României

Cercetătorii români au subliniat că lacul a acoperit o mare parte din teritoriul României, cu excepția zonelor muntoase.
Urmările acestui fenomen istoric includ nisipuri cu trovanți în Subcarpații Buzăului și Oltenia de sub munte, calcarele din zona Istrița care acum 10 milioane de ani erau plaje tropicale, și falezele roșiatice din Dobrogea de Sud, unde ciclurile de umplere și desecare ale lacului sunt reflectate în alternanțele albicios-roșiatice ale rocilor, scrie b1tv.ro.
Această descoperire a echipei de cercetători români nu doar că a intrat în Cartea Recordurilor, dar adaugă o piesă importantă în puzzle-ul evoluției geologice a planetei noastre.

Facebook Comments