Cercetătorii chinezi au clonat un lup arctic într-un proiect de conservare

by Andreea Radu

Cercetătorii din China au clonat un lup arctic sălbatic – și speră că tehnologia genetică controversată poate fi folosită acum pentru a ajuta la salvarea altor specii aflate pe cale de dispariţie, scrie antena3.ro.

Clona de lup femelă, numită Maya de oamenii de știință, s-a născut pe 10 iunie. Maya, un pui de culoare gri-maro cu o coadă stufoasă, este în stare sănătoasă, a spus compania care a clonat-o. În timpul unei conferințe de presă, cercetătorii au arătat videoclipuri cu Maya jucându-se și odihnindu-se.

„După doi ani de eforturi minuțioase, lupul arctic a fost clonat cu succes. Este primul caz de acest gen din lume”, a declarat Mi Jidong, directorul general al companiei.

Lupul arctic, cunoscut și sub numele de lup alb sau lup polar, este o subspecie de lup cenușiu originar din tundra arctică înaltă, în Arhipelagul Arctic de nord al Canadei.  Pentru a crea Maya, compania a folosit un proces numit transfer nuclear de celule somatice – aceeași tehnică care a fost folosită pentru a crea prima clonă de mamifer, oaia Dolly, în 1996.

Cercetătorii au folosit o probă de piele de la lupul arctic original pentru a recupera „celule donatoare”

Oamenii de știință au reușit să creeze 85 de embrioni, care au fost transferați în uterul a șapte beagles – ducând la nașterea unui lup arctic sănătos, transmite CNN.

„Tehnologia de clonare oferă un bun punct de intrare pentru protecția animalelor sălbatice pe cale de dispariție, ceea ce reprezintă o mare contribuție la protecția biodiversității”, a declarat He Zhenming, directorul Institutului pentru Resurse Animale de Laborator al Institutului Național pentru Controlul Alimentelor și Drogurilor din China.

El a adăugat că clonarea cu succes a Mayei a fost un „eveniment de referință, care are o mare importanță pentru protecția vieții sălbatice din lume și restaurarea speciilor pe cale de dispariție”.

Maya clonată locuiește acum cu mama ei surogat beagle, iar mai târziu va fi găzduită în Harbin Polarland, deschisă publicului.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate