CELE MAI SANATOASE CONDIMENTE

by Paula Craciun

Condimentele dau gust mâncărurilor, băuturilor și altor preparate din bucătărie. În plus, ele sunt extrem de sănătoase și au fost folosite de secole pentru menținerea unei stări de sănătate și vitalitate.

Condimentele dau gust mâncărurilor, băuturilor și altor preparate din bucătărie. În plus, ele sunt extrem de sănătoase și au fost folosite de secole pentru menținerea unei stări de sănătate și vitalitate. Iată câteva dintre cele mai sănătoase condimente, care nu trebuie să îți lipsească din bucătărie, ele sunt adevărate medicamente naturale.

Cele mai sănătoase condimente – aurul indian, cel mai sănătos condiment din bucătărie

Turmericul este denumit și “aurul indian”, datorită proprietăților sale uimitoare: este un antiinflamator comparabil cu cele de sinteză, precum ibuprofenul, despre care se știe că are diverse efecte secundare; fluidizează sângele; previne și tratează orice formă de cancer și are rol important în reglarea sistemului imunitar, pe care îl face mai util în lupta cu bolile autoimune și alergice. Acestea au fost descoperite în urma studiilor numeroase recente asupra curcuminei, principiul activ de bază din turmeric. Se utilizează în supe, orez, sosuri de casă și dă o culoare galben intens foarte frumoasă.

Cele mai sănătoase condimente – hreanul, folosit pentru tratarea anemiei, dar și în curele de slăbire

Un alt condiment folosit de secole de strămoșii noștri, dar care astăzi nu mai este la modă, din păcate, este și hreanul. Acest condiment este incredibil de rezistent, crește și în perioadele secetoase, dar rezistă și la temperaturi de minus 20-30 de grade. Este excelent pentru tratarea anemiei la copii. Rădăcina de hrean se taie rondele și se acoperă cu miere. Siropul se administrează copiilor zilnic, câte o lingură. Tratează boli precum: bolile de stomac, de ficat, astmul și chiar reumatism. Se poate face ceai din hrean pentru răceli și gripe în anotimpul rece. De asemenea, cei care suferă de paradontoză, pot mesteca rădăcină de hrean zilnic, acesta mărește afluxul de sânge la nivelul gingivitei.

Cele mai sănătoase condimente – ghimbirul și piperul, cele mai sănătoase printre condimentele iuți

Ghimbirul, un alt condiment minune, este cel mai bun remediu natural pentru stările de greață și vomă, inclusiv cele din sarcină, date de răul de mașină sau de mare. Este tonic și calmant al sistemului digestiv, ameliorează durerile reumatice și este totodată și anticancerigen. Se folosește în preparatele de pește sau carne pentru o aromă deosebită, iute și răcoritoare. Dar cel mai bine se folosește în ceaiuri, limonade, budinci sau prăjituri. De asemenea, ghimbirul este foarte bun pentru dezinfectarea apei. Apa nepotabilă se fierbe cu ă bucată de ghimbir tăiat mărunt timp de 5 minute, apoi se lasă 20 de minute. Se strecoară apa și se bea fără probleme.

Piperul este mai nou folosit nu doar în bucătărie, dar și în unele produse farmaceutice. Asta datorită proprietății sale remarcabile: crește de mai multe ori absorbția celorlalte substanțe prezente alături de el în tubul digestiv. În plus, este un tonic și un dezinfectant excelent și se poate folosi și în diverse cocktailuri naturale foarte sănătoase.

Cele mai sănătoase condimente – cel mai bun hipoglicemiant din bucătărie, scorțișoara

Un alt condiment iubit de toată familia și unul dintre cele mai sănătoase este scorțișoara. Aceasta joacă un rol deosebit de important în scăderea glicemiei. Persoanele cu diabet au un risc de două ori mai mare de a dezvolta ateroscleroză, care favorizează apariția infarctului miocardic și accidentului vascular cerebral. Studii recente au arătat că scorțișoara administrată în doze fracționate de 1-6 grame pe zi, scade semnificativ valorile glicemiei, între 18-29% din valoarea inițială și 25-30% din valoarea inițială a trigliceridelor. Scorțișoara se folosește deseori în deserturi, precum orez cu lapte, prăjituri de mere sau dovleac și chiar în colivă.

Sursa: clicksanatate.ro

Facebook Comments