Cele mai importante analize uzuale care se fac la copilul sănătos

by Cristian Dobre

Conform legii 91 din 2014, reglementata prin HG nr. 576/2015, parintii pot solicita angajatorilor cate o zi o zi libera pentru ingrijirea sanatatii fiecarui copil si pentru a-i duce  la medic, in vederea efectuarii de analize de sange uzuale; pentru aceasta, unul dintre parinti trebuie sa  faca o cerere cu doua saptamani inainte. De la un numar de trei copii in sus in familie, se mai aduga cate o zi libera cu acest scop, iar consultatia o face in principal medicul de familie, care poate indica si analize suplimentare.

Desi este aproape imposibil sa te incadrezi intr-o singura zi si cu recoltarea, interpretarea analizelor, mai ales daca se impun si alte investigatii in urma consultului, totusi ziua libera acordata prin lege este mai buna decat deloc, mai ales ca sunt parinti care nu i-au facut niciodata copilului analize de sange sau nu i-au masurat tensiunea.

In plus prin discutia cu medicul pediatru sau de familie, parintii afla diverse date importante despre sanatatea si dezvoltarea copilului lor, chiar daca vorbim de lucruri de baza, de la greutate, inaltime, pana la valori identificate prin analize de sange si pot interveni prompt, daca este cazul.

Iata cele mai importante analize uzuale care se fac la copilul sanatos:

Hemoleucograma si analize de sange

Sunt indicate a fi efectuate anual. La varstele mici copilului i se preleveaza sange din deget sau calcai, la nou-nascut, mai apoi cand e mai maricel, din vena de la plica cotului.

In afara hemoleucogramei complete este indicat sa ii mai evaluati micutului transaminazele, colesterolul, calcemia, glicemia, fibrinogenul si sa ii faceti sumarul de urina si examenul coprologic.

Ideal ar fi sa efectuati si un exudat nazal si faringian, mai ales daca aveti un copil care raceste des si face amigdalite.

Colesterolul crescut nu reprezinta obligatoriu un risc de afectuni cardiovasculare, precum la aduti, ci el poate fi prezent in cantitati usor crescute la copil si se corecteaza rapid prin modificarile dietei. Insa cu aceasta ocazie se poate depista dislipidemia genetica, cand valorile sunt foarte mari – chiar duble.

Pentru un tablou corect se pot analiza si alte valori ale lipidelor, mai ales daca copilul este obez sau supraponderal si are o alimentatie gresita, bogata in grasimi, dulciuri si fast-food, intrucat instalarea aterosclerozei incepe inca de la patru ani.

Tensiunea arteriala

Tensiunea arteriala la copii trebuie urmarita incepand de la 5 ani. Daca se suspecteaza a fi crescuta sau exista riscuri, se poate lua tensiunea copilului si la varste mai mici.

Controlul dentar

Inca din timpul dentitiei de lapte copilul trebuie dus la stomatolog care va evalua dezvoltarea dentitiei copilului, eventuale carii, infectii, probleme la nivelul gingiei sau mucoasei orale. Este un bun prilej pentru “sigilarea” dintilor daca exista predispozitia catre carii, sau evaluarea oportunitatii de purtare a unor aparate dentare sau tehnici speciale de ortodontie, astfel incat copilul sa ajunga la maturitate cu o dantura sanatoasa si aliniata , precum si o muscatura corecta.

Intre 13 si 18 ani

Se face atat pentru fetite cat si pentru baietei un prim consult al zonelor genitale, pentru fete la un ginecolog, la baieti la urolog. Se evalueaza dezvoltarea organelor genitale si se monitorizeaza in timp prin consult anual. De asemenea se informeaza adolescentii cu privire la viata sexuala, igiena sexuala, bolile cu transmitere sexuala. Fetitele pot face si ecografie abdominala joasa pentru a li se investiga ovarele, trompele uterine. Se poate face chiar o ecografie abdominala completa atat la fetite cat si la baietei, pentru investigarea tuturor organelor abdominale.

Evaluarea ortopedica si a coloanei vertebrale

Copiii pot suferi de deviatii ale coloanei sau probleme ortopedice diverse, pe care parintii nu le observa neaparat. Primele manifestari ale acestor afectiuni cum ar fi scolioza apar in general in aceasta perioada de varsta, de aceea depistandu-le in faza incipienta pot fi tratate cu succes.

Anual, unul din cinci copii romani ajunge la doctor din cauza unei boli infectioase, a unei afectiuni respiratorii sau unui accident.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments