CELE MAI BUNE LEACURI PENTRU GUTA

by Cosmin Mihuta
Guta este o afecţiune dureroasă, care afectează calitatea vieţii pacienţilor, deşi nu este neapărat o boală gravă. Nu lăsa lucrurile să evolueze prea mult, ci preîntâmpină crizele de gută cu ajutorul câtorva soluţii naturiste.

Guta este urmarea creşterii considerabile a concentraţiei de acid uric din sânge. Pentru că nu se elimină prin urină, acidul uric se depune sub formă de cristale în articulaţii şi sub piele, provocând episoade foarte dureroase. Aşadar, tratamentul acestei boli se realizează prin consumarea unor lichide care stimulează eliminarea acidului uric.

Bea cât mai multe sucuri naturale de fructe

Sucul de lămâie este un excelent diuretic şi detoxifiant. Se bea simplu, uşor îndulcit, sau în combinaţie cu alte sucuri de legume (morcov, sfeclă sau castravete).

Sucul de mere este diuretic şi depurativ sangvin. Se administrează câte 3-4 pahare pe zi, înainte de masă.

Sucul de pere este diuretic, laxativ, sedativ şi răcoritor. Se beau câte trei pahare pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.

Fă cure cu sucuri de legume

Sucul de castraveţi este răcoritor, depurativ şi diuretic. Se recomandă în stările febrile, în intoxicaţii, reumatism sau gută. Pentru că are un gust destul de fad, se foloseşte în combinaţie cu sucul de măr, de ţelină sau de morcov. Se beau 3-4 pahare pe zi, de preferat înainte de masă.

Sucul de fasole verde este diuretic, depurativ, antiinfecţios şi tonic hepatic. Se foloseşte în reumatism, gută, diabet şi litiază renală. Se administrează câte o jumătate de pahar (125 ml) pe zi.

Sucul de ridiche neagră este aperitiv, diuretic şi sedativ nervos. Este indicat în litiaze biliare, insuficienţă hepatică, reumatism, gută, rahitism, alergii şi eczeme. La obţinerea sucului se foloseşte întreaga ridiche, fruct şi frunze. Se beau câte 25-30 g pe zi.

Sucul de ţelină este tonic general, depurativ şi favorizează eliminarea apei din ţesuturi. Se recomandă în stările de astenie, convalescenţă sau surmenaj, dar şi în tratarea gutei, litiazei urinare sau reumatismului. Se administrează câte 1-2 linguriţe, de 3 ori pe zi, înainte de masă. În curele intensive, se bea câte jumătate de pahar pe zi, timp de 15-20 de zile.

Fă terapie cu ceaiuri diuretice

Mesteacănul este un diuretic apreciat. Ceaiul se face din 2 linguriţe de frunze uscate şi mărunţite şi din 250 ml de apă clocotită. Pentru a-i spori efectul diuretic, la ceaiul răcit se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Se lasă la macerat şase ore, apoi se bea în două reprize, la interval de patru ore.

Ienupărul se administrează în tratamentul gutei sub formă de infuzie concentrată sau de decoct slab. Acestea se prepară din două linguriţe de fructe uscate la 250 ml de apă. Din primul preparat se beau 3-4 linguriţe pe zi, iar din al doilea, două-trei căni pe zi.

Cătina este un vitaminizant puternic, cu acţiune de creştere a rezistenţei organismului. Pentru eliminarea apei din ţesuturi, se foloseşte o infuzie preparată din două linguri pline de fructe proaspete, zdrobite, la 500 ml de apă clocotită. După ce a fost lăsată la infuzat jumătate de oră, se strecoară şi se bea fracţionat pe parcursul unei zile.

Afinul este un diuretic foarte eficient. Se face o cură de 40 de zile, cu administrarea a 2-3 căni de infuzie pe zi. Infuzia se face dintr-o linguriţă de frunze la 250 ml de apă clocotită, care se lasă la infuzat circa 20-30 de minute.

Alte plante cu acţiune diuretică sunt: păpădia, mătase de porumb, cozile de cireşe şi brusture

Alte sfaturi care îţi pot fi de ajutor

Bea cât mai multă apă

Evită alimentele bogate în proteine

Renunţă la consumul de alcool, pentru că acesta stimulează producerea de acid uric şi inhibă excreţia lui.

Scapă de kilogramele în plus. Evită însă dietele drastice, pentru că acestea declanşează accesele de gută.

Facebook Comments