Cel mai sănătos și eficient mod pentru conservarea legumelor și fructelor

by Dana B.

Deshidratarea legumelor si a fructelor la soare este cea mai sanatoasa metoda de conservare a vegetalelor si una dintre cele mai vechi. In zilele noastre, acest proces este usurat de deshidrator, un aparat destul de costisitor, dar incredibil de eficient, care nu numai ca poate deshidrata legumele si fructele, dar se foloseste si la gatit la temperaturi mai mici de 45 de grade Celsius.

La fel de util pentru deshidratarea fructelor si legumelor este si cuptorul, care ar trebui reglat la o temperatura maxima tot de 45-50 de grade Celsius. Din pacate, in cazul deshidratarii la cuptor, legumele si fructele isi cam pierd din gust, dar si din nutrienti. Asa ca revin la prima si cea mai populara metoda de deshidratare, si anume deshidratarea la soare. Marele avantaj al acestui tip de deshidratare este ca este cea mai sanatoasa. Dezavantajul ar fi ca legumele si fructele trebuie pastrate la soare cel putin trei zile pentru ca procesul sa fie complet. Dar cum vara bate la usa, iar temperaturile vor fi mari, n-ar trebui sa ne facem griji ca nu vom avea suficient soare! Prin deshidratare legumele nu isi pierd din proprietati, asa cum se intampla in cazul congelarii. De asemenea, legumele deshidratate au un gust diferit de cele naturale, asta nu inseamna insa ca nu sunt gustoase, ci doar ca savoarea nu este atat de intensa. Important: cam orice fel de legume pot fi deshidratate la soare: vinete, porumb, morcovi, broccoli, spanac, rosii, ardei. Singura care face exceptie este salata. Iata cum sa deshidratezi legumele prin cea mai sanatoasa metoda de conservare:

  1. Alege legumele pe care iti doresti sa le deshidratezi la soare. Cel mai usor de deshidratat sunt urmatoarele legume: rosii, dovlecei, broccoli, ciuperci, ceapa, ardei, cartofi, morcovi, porumb, conopida, fasole verde.
  2. Spala bine legumele doar cu apa ca sa nu ramana niciun reziduu chimic, iar apoi taie-le in bucati ca sa se poate deshidrata mai usor. In cazul ardeilor grasi, curata-i bine de seminte, rosiile ar trebui curatate de coaja, conopida si broccoli trebuie rupte in buchetele.
  3. Aseaza legumele intr-o tava intinsa, iar apoi pune-le intr-un loc insorit. Este recomandat sa pui tava cu legume pe ceva mai inalt (o caramida, un scaunel) pentru ca aerul sa circule mai bine. Temperaturile de care vei avea nevoie, timp de trei-patru zile, sunt de 30-40 de grade Celsius.
  4. Pune o folie de aluminiu pe suprafata unde vei intinde legumele. Folia va atrage razele soarelui si va incalzi si mai mult legumele. De asemenea, evita sa pui legumele pe suprafete din cupru, metal galvanizat, aluminiu sau zinc. Aceste metale pot duce la oxidarea legumelor si pierderea unor nutrienti.
  5. Acopera legumele cu un tifon ca sa te asiguri ca nu vor fi tinta unor pasari sau insecte. Noaptea, baga legumele in bucatarie, iar dimineata scoate-le din nou la soare. Continua acest proces pana cand legumele sunt deshidratate complet.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments