Cel mai sănătos mod de a face o cafea

by Cristian Dobre

Cum se face cea mai sănătoasă cafea. Este posibil ca multi dintre noi sa bem mai multă cafea pentru a ne ajuta să supraviețuim izolarii generate de pandemia de coronavirus. Astăzi, oamenii de știință anunță cel mai sănătos mod de a face o cafea.

Primul studiu care examinează legăturile dintre metodele de preparare a cafelei și riscurile de atacuri de cord și deces a concluzionat că cea filtrată este cea mai sigură. Cercetarea este publicată astăzi în European Journal of Preventive Cardiology, o revistă a European Society of Cardiology (ESC).

„Studiul nostru oferă dovezi puternice și convingătoare ale unei legături între metodele de producere a cafelei, atacurile de cord și longevitatea”, a declarat autorul studiului, Dag S. Thelle, de la Universitatea din Göteborg, Suedia.

„Cafeaua nefiltrată conține substanțe care cresc colesterolul din sânge. Folosirea unui filtru pe elimină pe acestea și face ca atacurile de cord și moartea prematură să fie mai puțin probabile”.

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi la nivel mondial și cel mai frecvent stimulent. În urmă cu aproximativ 30 de ani, profesorul Thelle a descoperit că consumul de cafea a fost legat de colesterolul total crescut și de colesterolul LDL „rău” – într-o asemenea măsură încât probabil că ar avea consecințe dăunătoare pentru sănătatea inimii.

Cum se face cea mai sănătoasă cafea

Experimentele au identificat substanțele vinovate din cafea și au descoperit că pot fi eliminate cu ajutorul unui filtru. O ceașcă de cafea nefiltrată conține de aproximativ 30 de ori concentrația substanțelor care crește lipidele în comparație cu cafeaua filtrată.

El a spus: „Ne-am întrebat dacă acest efect asupra colesterolului ar duce la mai multe atacuri de cord și decese din cauza bolilor de inimă. Dar era lipsit de etică să facem un proces care să randomizeze oamenii pentru a bea cafea sau nu. Așa că am creat un studiu de populație mare și câteva decenii mai târziu raportăm rezultatele”.

Între 1985 și 2003, studiul a înscris un eșantion reprezentativ al populației norvegiene: 508.747 de bărbați și femei, sănătoși, cu vârste între 20 și 79 de ani. Participanții au completat un chestionar cu privire la cantitatea și tipul de cafea consumate. De asemenea, au fost colectate date despre variabile care ar putea influența atât consumul de cafea, cât și bolile de inimă, astfel încât acestea să poată fi contabilizate în analiză. De exemplu fumatul, educația, activitatea fizică, înălțimea, greutatea, tensiunea arterială și colesterolul.

Participanții au fost urmăriți în medie 20 de ani. Au murit în total 46.341 de participanți. Dintre aceștia, 12.621 de decese s-au datorat bolilor cardiovasculare. Dintre decesele cardiovasculare, 6.202 au fost cauzate de un atac de cord.

Sursa: bzi.ro

Facebook Comments