Ceea ce visa odată Falcă pentru el, i s-ar putea împlini lui Fritz. Primarul Timișoarei, văzut cu șanse la președinția României

by Adrian Pavel

USR-PLUS ar putea da viitorul preşedinte, iar acesta nu este nici Dan Barna, nici Dacian Cioloş, actualii copreşedinţi ai Alianţei, ci unul dintre tinerii politicieni din noul val, care a reuşit o mare surpriză la alegerile locale din septembrie, actualmente fiind primarul unuia dintre cele mai importante oraşe din România, scrie rtv.net.

Surpriză de proporţii pe scena politică românească, anunţată de jurnaliştii de la Deutsche Welle, care au dedicat un amplu material viitoarelor alegeri prezidenţiale din România, din 2024, cand Klaus Iohannis nu mai poate candida, conform Constituţiei.

“Până în 2024 se pot schimba multe, inclusiv voința și dorința lui Dacian Cioloș de a intra în competiția pentru Palatul Cotroceni. Cioloș are 52 de ani și e prototipul liderului care seamănă cu alegătorii lui, fără să sclipească, dar și fără defecte evidente.

Fostul premier este un om obișnuit, care știe cum se folosește sapa și cum se îmblânzește pământul, la fel de bine cum a știut să tragă sforile pentru constituirea celui de-al treilea grup ca mărime din Parlamentul European, Renew Europe, al cărui lider este.

Nu are, însă, carismă, vorbește plat și nu știe să creeze știri sau evenimente. PLUS și USR așteaptă decizia juridică a fuziunii, înainte de sfârșitul acestui an, când ar urma să aibă loc congresul care va decide conducerea noii formațiuni și direcția ei pentru următorii ani.

Între timp, vine tare din spate Dominic Fritz, coleg de partid cu Dacian Cioloș, care la 38 de ani a câștigat Primăria Timișoarei. Deocamdată, birocrația locală îi pune bețe în roate și sistemul îl respinge, dar dacă nu obosește să se bată cu morile de vânt ridicate împotriva lui și dacă primește cetățenia română, Fritz ar putea fi un prezidențiabil cu șanse.

E încă tânăr, are multă experiență în administrația publică, are răspunsuri la întrebările care i se pun, știe ce vrea să facă și a fost până acum consecvent, are umor și, în plus, e neamț, ceea ce în imaginarul colectiv autohton mai înseamnă o serie de calități.

Bine pregătit și cu rezultate bune la Timișoara, Dominic Fritz ar putea fi următorul președinte.

Ultimii doi șefi de stat au fost la rândul lor primari, Traian Băsescu la București și Klaus Iohannis la Sibiu, fiindcă oamenii au nevoie de politicieni exersați cu rezultate concrete, care să-și fi demonstrate aptitudinile înainte să se urce în jilțul prezidențial.

De aceea se califică în cursa de peste patru ani, din partea PNL și Emil Boc, 54 de ani, care a transformat Clujul într-unul din cele mai dinamice orașe ale Europei Centrale.

Liberalii ar vrea să-l țină blocat la Cluj, cu toate că Boc are cea mai mare experiență politică dintre cei care s-ar putea încumeta pentru prezidențialele din 2024. Premier în vremuri tulburi, considerat vinovat că acum zece ani a tăiat salariile bugetarilor cu 25%, Boc poate compensa cu ceea ce a făcut din 2012 încoace la Cluj.

Facebook Comments