CEAIURI PENTRU DETOXIFIERE

by Sida Voicu
Începutul anului vine cu o doza mai mare de ambiţie, inclusiv în ce priveste forma fizica. De mare ajutor sunt ceaiurile care stimuleaza detoxifierea, iar noi va prezentam recomandarile specialistului în nutriţie Cori Gramescu.

Ceaiurile detoxifiante au o importanţa majora dupa o perioada de exces alimentar, pentru ca ajuta la reducerea senzaţiei de balonare si a retenţiei de apa. De asemenea, asocierea cu un regim alimentar echilibrat, bogat în legume, fructe si cu un aport scazut de proteine si grasimi de origine animala contribuie la reducerea stresului la care e supus sistemul digestiv în perioada zilelor cu mese copioase.

Ceaiul de anghinare e foarte bun daca ştii ca ai mâncat prea multe grasimi de origine animala. Anghinarea este folosita de sute de ani pentru a usura suferinţa hepatica, iar ceaiul de anghinare poate fi consumat dupa mese copioase, pentru ca ajuta activitatea vezicii biliare. Sunt totusi câteva precauţii legate de acest ceai. Persoanele alergice la museţel au un risc crescut sa fie alergice si la anghinare, iar cei care au pietre la fiere ar trebui sa consume ceaiul doar cu acordul medicului.

Ceaiul de dafin cu musetel si menta e un remediu blând pentru reducerea senzaţiei de balonare. Pentru a-l prepara, trebuie sa folosesti pentru doua cani de apa o frunza de dafin, o masura de musetel si una de menta. Se poate consuma zilnic, în situaţia în care resimţi o stare neplacuta, dupa mesele îmbelsugate.

Ceaiul de verbina si rozmarin proaspat este de secole aliatul francezilor dupa o masa copioasa. Alege plantele verzi (se gasesc în magazinele alimentare, cel mai adesea, în raioanele cu condimente) si adauga o cana de apa clocotita peste 2-3 frunze de rozmarin şi verbina. Acopera si lasa 2-4 minute la infuzat, pâna când apa devine usor verzuie. Se consuma neîndulcit, fiind un excelent digestiv. Înlatura şi senzaţia de greaţa.

Ceaiul de ghimbir si lamâie este un tonic excelent, ajutând la detoxifierea organismului. La preparare se poate folosi si ghimbir proaspat, în acest caz ceaiul fiind foarte aromat si concentrat. Pentru o detoxifiere puternica trebuie sa adaugi si ceai de papadie. Foloseste doua masuri de ceai de papadie si doua linguri de rondele de ghimbir peste care adauga trei cani de apa clocotita. Lasa la infuzat 3-5 minute, apoi înca 10 minute la racit. Când temperatura apei a scazut sub 60°C, adauga feliile de lamâie. Ceaiul se consuma calduţ, având proprietaţi detoxifiante si energizante excelente.

Facebook Comments