CEAIUL, PLACERE SI MEDICAMENT

by Paula Craciun

Nu degeaba este ceaiul cea mai consumată băutură din lume! Pe lângă gustul său deosebit, are o mulţime de beneficii pentru sănătate. Libertatea îţi spune azi care sunt principalele sale calităţi.

Deşi există ceai verde, negru, alb sau oolong, în esenţă, este vorba de aceeaşi plantă, adică de Camellia sinensis. Diferenţele sunt date de stadiul de recoltare a plantei şi de modul în care sunt uscate frunzele. Cel mai popular este ceaiul verde, un ceai nefermentat, adică la care procesul natural de fermentaţie este stopat la început. Imediat după ce sunt culese, frunzele sunt trecute prin abur, apoi sunt uscate şi rulate.

Poate înlocui cafeaua

Ceaiul verde este bogat în teină, substanţă care nu este altceva decât o formă de cafeină. Fiind solubilă în apă, teina formează la suprafaţa infuziei o pânză uşoară, care dovedeşte calitatea ceaiului. Teina stimulează sistemele nervos, cerebral şi sangvin. Prin conţinutul său de minerale (fosfor, mangan, potasiu, fluor, cupru, sodiu), flavonoide şi vitaminele A, B, C, E, K, ceaiul verde ameliorează acuitatea vizuală, are o acţiune directă asupra ficatului, având rol de scădere a colesterolului, combate alergia şi astmul, are rol antibacterian şi dezinfectant, este bun în afecţiunile cardiovasculare, împotriva cancerului, a diabetului şi a depresiei. Încetineşte îmbătrânirea şi ajută în curele de slăbire. Este un fel de panaceu.

Ceaiul negru, numit roşu de chinezi, este un ceai fermentat. După cules, frunzele sunt puse la ofilit, adică o uscare în aer cald. Apoi se rulează frunzele şi începe fermentarea. De aceasta depind aciditatea, aromele şi culoarea.

Ceaiul alb e tot ceai verde, dar foarte palid. Sunt culeşi mugurii albi ai plantei. Producţia acestui sortiment e mai redusă.

Ceaiul oolong, numit de către chinezi bleu-verde, este un ceai semifermentat, cu o dulceaţă şi o aromă deosebite, care tinde să ia locul celui verde.

Cum se prepară şi cum se consumă

Ceaiul verde cu adevărat bun e sub formă de frunze, nu de pliculeţe. Fierbi apa (dar nu la 100 de grade, fiindcă astfel distrugi aromele ceaiului), apoi pui în ea câteva frunze (cât iei între degete) şi le laşi să infuzeze între 1 şi 3 minute, nu mai mult. Ceaiul se bea imediat, nu se păstrează, nici măcar în termos. Iar ca să te bucuri de toate calităţile sale, nu adăuga zahăr, lămâie sau lapte.(libertatea.ro)

Facebook Comments