CEAIUL DE MACESE TE AJUTA SA FACI FATA FRIGULUI

by Cristian Dobre

Macesul este bun la toate, stiai? De la revigorare si o imunitate de fier, caci tine la distanta gripele si virozele, pina la combaterea cu succes a poftei de alcool si tigara atunci cand situatia a cam scapat de sub control. Prin urmare, asigura-te ca esti prietena cu fructul de maces – pudra, ceai, sirop sau marmelada.

O cura de vitamina C este intotdeauna binevenita, mai ales in sezonul rece cand aportul de acid ascorbic este mai mic. De aceea fructul de maces sau trandafirul salbatic, foarte bogat in vitamina C, este chiar indicat. Florile roz contin ulei volatil, iar semintele – vitamina F si cantitati insemnate de vitamina E, acizi grasi esentiali.

Pudra de maces se poate administra in numeroase feluri – in iaurt, supa sau sub forma de infuzie. Datorita continutului ridicat in vitamina C si acid dehidroascorbic, ceaiul de maces joaca un rol important in procesele de oxidoreducere, în respiratia celulara, de incetinire a proceselor de regenerare tisulara, din cauza actiunii nocive a radicalilor liberi; prin prezenta in special a vitaminei P, ceaiul de maces contribuie la mentinerea normala a permeabilitatii si elasticitatii capilarelor, marind rezistenta acestora si normalizand circulatia sangvina.Bogatia de substante bioactive antioxidante, actiunea de potentare antivirala a interferonului face ceaiul de maces deosebit de eficace pentru stimularea imunitatii; asigura buna functionare a aparatului digestiv, a sistemului cardiovascular; protejeaza circulatia coronariana si circulatia periferica; previne procesele de imbatrânire precoce etc. Are rol de tonifiere, fiind un excelent energizant si vitaminizant, care poseda proprietati de revigorare si remineralizare.

Continutul bogat in substante bioactive imprima si alte insusiri: diuretic-depurative, usor laxative, hepatoprotectoare (fiind util in afectiuni hepatice si renale), eficace in obezitate prin inhibarea procesului de depunere a tesutului adipos, de eliminare a unor substante nocive pentru organism. De asemenea, este benefic in perioadele de suprasolicitare fizica si efort intelectual, anxietate, nevroza, in convalescenta dupa boli infectioase, raceli, febra; in diferite forme de avitaminoza; pentru stimularea poftei de mancare si cresterea rezistentei organismului.

 

Sursa: csid.ro

Facebook Comments