Ceaiul de merișoare, benefic pentru sistemul imunitar

by Cristian Dobre

Merișoarele sunt deja renumite pentru beneficiile pe care le au în tratarea problemelor de la nivelul tractului urinar. Sunt fructele cu o mulțime de alte beneficii și proprietăți miraculoase ce pot fi consumate în stare pură, dar și în ceai. Citește cum faci faci ceai de merișoare.

Merișorul face parte din familia Ericaceae și este un arbust pitic ce se regăsește în zonele montane, în special la altitudini de peste 1.300 de metri. Conține mai multe principii active printre care: fraxină, flavonoide, taninuri și antocianidine, iar în scopuri medicinale se folosesc și frunzele, care se recoltează în lunile septembrie și octombrie.

Merișoare – acțiuni

Antiinflamator; Diuretic; Antiseptic urinar; Diaforetic; Astringent; Expectorant; Antitusiv; Antioxidant; Dezinfectant pentru cavitatea bucală.

Ceaiul de merișoare este cunoscut în termeni populari și sub denumirea de “doctorul rinichilor”, deoarece are calități terapeutice în tratarea afecțiunilor renale.

Ceai de merișoare – beneficii

Este un tratament natural, dar puternic pentru tratarea infecțiilor urinare. Ceaiul de merișoare este recomandat și în cazul infecțiilor precum cistite, uretrite sau pielonefrite, dar și în cazul inflamațiilor urogenitale precum leucoree.

Scade nivelul riscului cardiac

Merișoarele conțin antioxidanți care cresc nivelul colesterolului bun (HDL) și care luptă împotriva radicalilor liberi responsabili pentru dezvoltarea bolilor degenerative precum cancerul.

Ceai de merișoare benefic pentru sistemul imunitar

Extractul de merișoare, dar și consumul de merișoare crude este benefic pentru întărirea sistemului imunitar datorită antioxidanților din compoziție. Antioxidanții contribuie la procesele de regenerare a mucoaselor din organism și previn apariția mai multor probleme de sănătate. De asemenea, fructele de merișor conțin calciu, magneziu, potasiu și vitamine A, B, C, cunoscute pentru efectele benefice asupra sistemului imunitar.

Combat bacteria Helicobacter pylori

Chiar dacă nu prezintă simptome, deoarece acționează lent, bacteria Helicobacter pylori poate provoca, pe termen lung, ulcer la stomac. Consumul regulat de merișoare, chiar și sub formă de ceai contribuie la prevenirea apariției bacteriei.

Ceai de merișoare – cum se prepară

Pentru a prepara infuzie de merișor ai nevoie de 1-2 lingurițe de fructe pentru o cană de 250 ml de apă fierbinte. Ceaiul se lasă la infuzat pentru 5-10 minute, după care poate fi consumat cald. Se pot consuma până la 3 căni pe zi, între mese.

Sursa: libertatea.ro

Facebook Comments