Cea mai veche pictură rupestră din lume realizată de Homo Sapiens

by Cristian Dobre

O pictură rupestră de pe peretele unei peșteri calcaroase din Borneo ar putea fi cea mai veche formă de artă figurativă din lume realizată de strămoșii noștri Homo Sapiens (Conform altor studii publicate în acest an, Omul de Neanderthal ar deține recordul absolut de vechime: 64.800 de ani, în câteva peșteri din Spania – n.n.). Estompată și fracturată de trecerea timpului, imaginea roșu-portocalie care prezintă un animal ciudat, probabil o bovină sălbatică, se află pe pereții peșterii Lubang Jeriji Saléh din provincia Kalimantan de Est, Borneo. Pictura rupestră a fost studiată încă din anul 1994, când a fost descoperită de către exploratorul francez Luc-Henri Fage.

“Este cea mai veche pictură rupestră din lume (realizată de Homo Sapiens – n.n.). E uimitor să vezi asta. Este o fereastră intimă în trecut”, a declarat Maxime Aubert, arheolog și geochimist la Universitatea Griffith din Queensland, Australia.

Peșterile carstice din regiunea Kalimantan de Est conțin mii de exemple de artă parietală, desene și picturi realizate pe stâncă în mai multe etape. Primele au fost picturile de animale și contururi de mâini realizate cu ocru, apoi desenele și picturile realizate cu violet și, în cele din urmă, figuri umane, bărci și modele geometrice cu pigment negru. Până acum însă, nu exista o datare clară a celor trei faze. Din 1994 și până acum, cercetătorii au utilizat datarea pe baza dezechilibrelor din seriile uraniului pentru a stabili vârsta depunerilor de calcar care au acoperit părți din aceste picturi. Conform datelor publicate recent, după ani de studiu, această pictură rupestră are o vechime de cel puțin 40.000 ani.

Picturile din insula Sulawesi, Indonezia, precum și alte descoperiri similare din zonă, îi fac pe autorii cercetării să credă că tradiția artei rupestre ar fi apărut în Borneo în urmă cu 52.000-40.000 ani și s-ar fi răspândit în regiune, poate chiar până în Australia. De asemenea, datarea plasează picturile din peștera Lubang Jeriji Saléh în aproximativ același timp cu cele mai timpurii exemple de artă parietală atribuite omului modern în Europa. Descoperirea sugerează că arta rupestră a apărut și s-a dezvoltat în colțuri opuse ale Eurasiei în aproximativ același timp. Desigur, ar putea exista și alte explicații, cum ar fi o tradiție comună sau pierderea unor exemple mai vechi de picturi rupestre.

Paul Pettitt, profesor de arheologie paleologică la Universitatea Durham, a declarat că “la valoare nominală” rezultă un model similar pentru dezvoltarea artei la două extreme ale Eurasiei cu peste 40.000 de ani în urmă. Studiul „Palaeolithic cave art in Borneo” a fost publicat în revista Nature.

 

Sursa: cunoaștelumea.ro

Facebook Comments