Cea mai mare mină de diamante roz din lume şi-a închis porţile

by Cristian Dobre

Cea mai mare mină de diamante roz din lume, aflată în Australia, şi-a închis porţile în urma epuizării rezervelor de pietre preţioase, a anunţat marţi gigantul minier anglo-australian Rio Tinto, informează AFP.

Mina Argyle, situată în regiunea Kimberley, din vestul Australiei, produce peste 90% dintre diamantele roz, cunoscute în lumea întreagă şi la mare căutare având în vedere raritatea acestora.

Descoperită în 1979, mina a început să fie exploatată de grupul anglo-australian patru ani mai târziu.

De la acea dată, a produs peste 865 de milioane de carate de diamante brute, o mică proporţie dintre acestea fiind diamante roz,foarte rare şi de aceea foarte valoroase, potrivit Rio Tinto.

Pentru a marca finalul activităţii de exploatare, angajaţii Argyle şi localnicii proprietari ai terenurilor au asistat la o ceremonie desfăşurată în mina închisă.

Gigantul minier prevede o perioadă de cinci ani necesară dezafectării şi demontării amplasamentului minei, inaugurate în urmă cu 37 de ani.

”Un nou capitol se va deschide acum odată cu debutul procesului plin de respect al închiderii minei Argyle şi al reabilitării terenurilor care vor fi restituite proprietarilor tradiţionali”, a declarat directorului minei, Andrew Wilson.

În decursul ultimilor 20 de ani, valoarea diamantelor roz a crescut cu 500%, a precizat pentru postul de televiziune publică ABC Sinead Kaufman, directoarea generală a operaţiunilor de cupru şi diamante din cadrul Rio Tinto.

În prezent, aceste pietre preţioase extrem de rare pot ajunge până la 3 milioane de dolari per carat.

Închiderea exploatării minei Argyle ar trebuie să ducă la creşterea preţului diamantelor, estimează bijutierii.

În general, diamantele au o culoare deschisă, iar nuanţa roz a unora dintre acestea rămâne un mister. Se pare că pietrele au fost expuse simultan la temperaturi foarte ridicate şi la o presiune puternică.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments