Cea mai mare carte din lume cântărește 1,4 tone

by Cristian Dobre

Szinpetri, un cătun de mai puțin de 300 de locuitori aflat în nordul Ungariei, aproape de granița cu Slovacia, este cunoscut pentru faptul că adăpostește cea mai mare carte din lume lucrată manual, un volum cu greutatea de 1.4 tone, legat în pielea a 13 vaci argentiniene.

Cea mai mare carte din lume lucrată manual a fost terminată în 2010 de Varga Bela și Gabor, tată și fiu, doi artiști în arta tradițională a fabricării de hârtie.

Cartea a fost creată cu tehnici tradiționale de legare, ajustate la o scară mult mai mare decât în mod obișnuit. În momentul de față, este expusă la moara de hârtie din Szinpetri, unde Bela și Gabor le arată vizitatorilor îndemânarea lor în arta fabricării de hârtie.

Cartea măsoară 4.18 metri x 3.77 metri, cântărește 1.420 de kilograme și conține 346 de pagini imprimate cu informații despre flora și fauna locale.

Cartea este unică nu numai datorită mărimii, ci și prin prisma tehnicilor folosite: a fost alcătuită precum codicele vechi, cu tăblițe de lemn din Suedia și cu pielea a 13 vaci din Argentina.

Sursa: descopera.ro

Facebook Comments