Cea mai lungă eclipsă parţială de Lună din ultimele şase secole are loc în această noapte

by Andreea Radu

Eveniment astronomic major în noaptea de joi spre vineri. Cea mai lungă eclipsă parţială de Lună din ultimele şase secole va dura 3 ore şi jumătate, de la 02.19 la 05.47, scrie antena3.ro. Eclipsa va fi vizibilă în Europa de Vest, SUA, America de Nord, estul Australiei, Japonia şi Noua Zeelandă. Din păcate, NU şi din România.
Intrarea în penumbră a Lunii începe la ora 02.19 în această noapte, punctul de maxim va fi atins în jurul orei 04:00 dimineaţă, iar finalul va fi la ora 05.47.
Suprafaţa Lunii va fi acoperită în proporţie de 97% în momentul de maxim al eclipsei a cărei durată o face fără precedent în ultimii 580 de ani.
În mod tradiţional, în SUA, Luna Plină din noiembrie este denumită „Beaver Moon” (Luna castorului) pentru că era vremea când castorii se pregăteau de iernat. Pentru că eclipsa se petrece în timpul fazei de Lună plină a fost denumită „Beaver Moon eclipse”, potrivit Hotnews.ro.
Mecanismul eclipselor de Lună se explică prin faptul că Pământul, fiind un corp opac luminat de Soare, proiectează în urma sa un con de umbră, precum și unul de penumbră. Luna, la rândul său, neavând lumină proprie, de fiecare dată când pătrunde în umbra Pământului, nu mai este luminată.
Nu numai astronomii sunt entuziaşti cu privire la acest fenomen nocturn, dar şi astrologii care spun că există o opoziție Marte-Uranus chiar pe axa eclipsei, ceea ce va genera trei zile de agitaţie vibraţională. „Eclipsa se formează în Taur, care este semn de pământ și trebuie să ne așteptăm la tot felul de fenomene care au legătură cu pământul, dar și cu imprevizibilul”, a avertizat astrologul Cristina Demetrescu la Antena 3.

Facebook Comments