Cea mai bună reteță de saramură de pește

by Dana B.

La o saramură de pește e foarte importantă carnea folosită, peștele fiind de preferat să fie proaspăt, nu congelat și un soi mai gras, cum e crapul sau somnul. E foarte bună și cu caras, biban, plătică chiar dacă sunt pești mici și au multe oase, dar gustul lor e deosebit. Dar și mai importantă decât tipul de pește este saramura, adică zeama care se toarnă peste peștele fript pe grătar, pentru că de fapt ea face toată savoarea acestei rețete.

Ingrediente pentru 6 porţii: 
  • aprox. 1.5 kg de peşte proaspăt
  • 3 roşii cărnoase, bine coapte
  • un ardei gras
  • 1-2 linguriţe cu rondele de ardei iute murat
  • 3-4 căţei de usturoi
  • 2-3 crenguţe de cimbru
  • 1-2 frunze de dafin
  • ½ de lămâie tăiată felii
  • sare şi piper după gust
  • 2-3 linguri de ulei pentru uns peştele
Mod de preparare:
  1. Dacă peştele este mai mare, tăiați-l în bucăţi potrivite. Îl puteţi lăsa şi întreg, chiar arată mai bine când îl aduceţi la masă pe platou, dar e puţin mai dificil de porţionat în faţa musafirilor, de exemplu.
  2. Peştele se unge cu puţin ulei ca să nu se lipească de grătar. Condimentaţi peştele cu sare şi piper şi lăsaţi-l 15 minute deoparte.
  3. Între timp aprindeţi grătarul sau încingeţi grill-ul sau tigaia. Grătarul trebuie să fie bine încins când puneţi bucăţile de peşte pe el.
  4. Frigeţi peştele pe ambele părţi până când este bine rumenit. Aşteptaţi să se frigă bine înainte de a îl întoarce pe partea cealaltă, altfel se va lipi de grătar şi se va rupe. E gata când simţiţi că se dezlipeşte uşor de grătar.
  5. Odată cu peştele puneţi şi roşiile şi ardeiul gras la copt. Când sunt gata, le decojiţi şi le sfărmaţi grosier cu furculiţa. Ideea e să mai rămână şi bucăţele mai întregi de roşii şi ardei, vă veţi bucura când veţi da de ele prin farfurie.
  6. Cât timp se frige peştele, puneţi apa la fiert pentru saramură şi pentru mămăliguţă.
  7. Pentru saramură aveţi nevoie de aprox. 500-600 ml de apă. De fapt vă trebuie atâta apă cât să acopere cam pe ¾ bucăţile de peşte. Vă orientaţi şi în funcţie de vasul în care vă gândiţi să scoateţi peştele fript.
  8. În apa pentru saramură adăugaţi sare, cimbru, frunzele de dafin şi legumele coapte. Lăsăm să dea 2-3 clocote, apoi dăm deoparte, lăsăm să se răcorească 5 minute şi abia apoi adaugăm usturoiul şi ardeiul iute după gust.
  9. Aşezaţi peştele într-un castron sau o tavă mai adâncă şi turnaţi saramura peste el. Puneţi din loc în loc şi feliile de lămâie. Acoperiţi cu un capac (sau cu o folie de aluminiu) şi lăsaţi 15-20 de minute să se împrietenească toate gusturile şi să intre aromele în peşte.
  10. Între timp va fi gata şi mămăliguţa, deci vă puteţi aşeza la masă!

Poftă bună!

 

Sursa: bucate-aromate.ro

Facebook Comments