Ce uleiuri esențiale poți să folosești dacă ai probleme cu somnul

by Cristian Dobre

Contrar credinței populare, cu cât dormi mai puțin, cu atât îți este mai greu să te concentrezi la locul de muncă. Ba mai mult, lipsa somnului îți afectează și starea de sănătate. Dacă ai probleme cu somnul, poți încerca tratamentele naturiste pe bază de uleiuri esențiale. 

Ce spun oamenii de știință despre uleiurile esențiale

În general, uleiurile esențiale au numeroase beneficii pentru sănătate, însă au și virtuți terapeutice, motiv pentru care sunt folosite la masarea corpului sau în aromaterapie. Deși cercetările privind utilizarea uleiurilor esențiale sunt limitate, uleiul esențial de lavandă este recunoscut pe scară largă ca un ajutor natural pentru cei care au probleme cu somnul. De exemplu, un studiu din 2005 a evaluat efectul pe care l-a avut uleiul esențial de lavandă la 31 de tineri sănătoși 1. Cercetătorii au descoperit că acest tip de ulei esențial a crescut cantitatea de somn participanților la studiu.

Cum se utilizează uleiurile esențiale pentru un somn odihnitor

Poți experimenta efectele aromatice ale acestor uleiuri esențiale în mai multe feluri. De exemplu, poți pune câteva picături de ulei esențial de lavandă sau ulei esențial de salvie pe tălpile picioarelor sau pe încheieturile mâinilor, înainte de somn.

Înainte de a aplica în mod topic un ulei esențial, diluează-l cu un ulei vegetal (ulei de nucă de cocos, ulei de jojoba, ulei de măsline). Aplicarea uleiurilor esențiale nediluate pe piele poate provoca iritații. Ca regulă generală, ar trebui să utilizezi o linguriță de ulei vegetal la o picătură de ulei esențial.

Ca să ai un somn odihnitor, fără treziri nocturne, poți lua în considerare să stropești perna pe care vei dormi cu câteva picături de ulei esențial. În felul acesta, parfumul uleiului esențial va persista toată noaptea.

Contraindicații uleiuri esențiale

Este important să folosești uleiuri esențiale cu precauție. Înainte de a aplica aceste uleiuri pe suprafețe mari de piele, fă un test de alergie. Diluează uleiul esențial ales și aplică amestecul pe o cantitate de piele mică de piele. Interiorul brațului este de obicei un loc bun pentru a face acest lucru. Așteaptă 24 de ore pentru a vedea dacă ai vreo iritație sau disconfort. Chiar dacă nu apar aceste simptome, specialiștii recomandă să nu fie aplicate uleiurile esențiale pe o suprafață mare de piele.

De altfel, nu ar trebui să ingerezi uleiuri esențiale. Acest lucru poate provoca reacții adverse neplăcute, cum ar fi vărsături și greață. Copiii, femeile care alăptează și femeile care sunt însărcinate trebuie să folosească astfel de uleiuri cu precauție.

Ce uleiuri esențiale poți să folosești dacă ai probleme cu somnul

Ulei de lavandă. Lavanda este binecunoscută pentru efectele relaxante și calmante pe care le are asupra organismului. Pe lângă faptul că induce somnul, cu ajutorul acestui tip de ulei îți poți reîmprospăta rufele și îți poți parfuma casa.

Ulei esențial de Frankincense/Tămâie. Acesta are numeroase proprietăți: echilibrează emoțiile, induce somnul, eliberează tensiunile.

Ulei esențial de cedru. Acesta ajută la eliberarea melatoninei. Dacă mirosul acestui tip de ulei ți se pare foarte intens, amestecă-l cu ulei esențial de lavandă și cu ulei vegetal și aplică mixtura pe tălpi, înainte de somn.

Ulei esențial de ylang-ylang. Pe vremuri, se obișnuia ca patul cuplurilor căsătorite să fie stropite cu acest tip de ulei esențial. Acest lucru se datorează faptului că acest ulei puternic ajută la echilibrarea energiilor masculine și feminine, susține concentrarea și induce somnul.

Ulei esențial de valeriană. Rădăcina de valeriană este adesea luată ca supliment de somn, însă și uleiul esențial de valeriană este benefic pentru că poate să inducă somnul.

Ulei esențial de bergamotă. Acesta semnalează organismului că este timpul pentru somn prin încetinirea ritmului cardiac și scăderea tensiunii arteriale. În plus, reduce anxietatea și stresul.

Alte modalități prin care-ți poți îmbunătăți somnul

  • Renunță la obiceiul de a bea cafea după ora 14.00;
  • Încearcă să iei cina mai devreme, mai ales dacă ai o afecțiune medicală care interferează cu somnul, cum ar fi refluxul gastroesofagian.
  • Deconectează-te complet cu o oră înainte de culcare. Lumina albastră a telefoanelor și ecranelor interferează cu producția de melatonină. Melatonina este un hormon produs de creier care reglează somnul.
  • Respectă ritualul tău de somn. În felul acesta, îi aduci aminte creierului că este timpul să te odihnești. Strategii simple, cum ar fi o baie caldă înainte de somn, pot fi soluții de ajutor.

În cazul în care continui să ai probleme cu somnul, trebuie să discuți cu medicul de familie, pentru a determina ce anume cauzează problemele cu somnul. Tot el îți poate recomanda tratamentul care ți se potrivește cel mai bine.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments