Ce trebuie să știți despre cumpărarea și arderea peleților de lemn

by Andreea Radu

Arderea peleților într-o centrală pe peleți este o opțiune de încălzire preferată de milioane de familii. Este o metodă rentabilă, curată și convenabilă de a vă încălzi casa cu combustibil pe peleți. Cu toate acestea, în timp ce alegerea de a arde peleți este simplă, alegerea tipului de peleți poate fi puțin confuză, cauzând proprietarii de locuințe să își pună întrebări de genul: Să aleg un lemn de esență moale sau de esență tare? De câți BTU am nevoie pentru a-mi încălzi casa? Ce este un BTU?

Arderea peleților de lemn pentru a produce electricitate este în creștere în Europa, unde peleții sunt clasificați ca formă de energie regenerabilă. Însă în SUA, unde se construiesc rapid instalații de peleți, cresc îngrijorările legate de exploatarea forestieră și de carbonul eliberat de arderea biomasei lemnoase.

Arderea peleților de lemn eliberează la fel de mult dioxid de carbon pe unitate de energie decât arderea cărbunelui, astfel încât, pentru ca arderea peleților să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, carbonul emis în atmosferă trebuie să fie recuperat în pădurile regenerate. Lemnul rezidual, cum ar fi resturile de copaci și părțile nefolosite de copaci rămase de la fabricile de cherestea, este cel mai bun material pentru peleți din lemn.

Rășinoasele, cum ar fi pinii crescuți pe plantații gestionate, pot fi plantați și pot crește din nou relativ repede după recoltare, iar eliminarea selectivă a unor copaci poate avea loc în doar 12 ani. Atunci când se utilizează lemn de esență moale, carbonul eliberat în timpul arderii peleților de lemn pentru producerea de energie electrică poate fi sechestrat și stocat în noii copaci.

Fie că ați cumpărat recent o centrală pe peleți pentru sezonul de iarnă care urmează, fie că ardeți peleți de ani de zile, am făcut cercetări pentru a vă lămuri întrebările și pentru a vă ajuta să alegeți cei mai buni peleți pentru casa dumneavoastră. Principalii factori de care trebuie să țineți cont atunci când selectați și cumpărați peleți sunt tipul de lemn, BTU (puterea de încălzire), conținutul de cenușă și, bineînțeles, prețul.

Tipul de lemn

În mod obișnuit, vor exista două tipuri de lemn utilizate în peleți din lemn: lemn de esență tare sau lemn de esență moale. Lemnul de esență tare, în forma sa brută, arde mai mult timp, deoarece are o densitate mai mare. Pe de altă parte, lemnul de esență moale are, de obicei, un număr mai mare de BTU datorită concentrației de lignină din lemn, deci arde mai tare.

Deci, ce înseamnă asta pentru centrala dvs. pe peleți? Nu foarte multe. În timpul procesului de producere a peleților, rumegușul și reziduurile de lemn sunt comprimate în peleți, iar tipul de lemn utilizat poate fi folosit în mod constant sau amestecat. Odată comprimați, atât peleții din lemn de esență tare, cât și cei din lemn de esență moale ajung să aibă o densitate similară. În forma sa brută, lemnul de esență tare este foarte diferit de lemnul de esență moale, dar, odată comprimat, tipul de lemn nu face o mare diferență în încălzire, dacă aveți o centrală pe peleți de calitate cu un flux de aer bun.

Adevăratul lucru pe care trebuie să îl căutați la tipul de peleți este calitatea lemnului, asigurându-vă că peletii pe care îi alegeți sunt făcuți din lemn adevărat, și nu amestecați cu carton, scoarță sau materiale sintetice.

BTU

BTU înseamnă „British Thermal Unit”, fiind o măsură a energiei termine. BTU-urile peleților de lemn, în esență, reprezintă măsurarea producției de căldură. Un BTU ridicat înseamnă că arde mai tare.

Măsurarea BTU a peleților variază în medie între 8.000 și 8.900 BTU pe kilogram. Deci, de câți BTU aveți nevoie pentru a vă încălzi casa? Aceasta va depinde de izolația dumneavoastră, de spațiul pe care încercați să îl încălziți și de alți câțiva factori.

Conținutul de cenușă

Conținutul de cenușă al peleților dvs. măsoară producția de cenușă în timpul procesului de ardere pe baza procentului din greutate. Conținutul de cenușă ar trebui să măsoare mai puțin de 1% din greutatea totală a peleților.

În termeni mai simpli, acesta determină cât de des trebuie să vă curățați centrala pe peleți de reziduurile de cenușă. Un conținut scăzut de cenușă înseamnă că trebuie să vă curățați centrala mai rar, deoarece produce mai puțină cenușă, ceea ce este un factor pe care mulți proprietari de centrale pe peleti îl consideră foarte important.

Cum aleg ce peleți să cumpăr?

Per ansamblu, alegerea peleților depinde în întregime de preferințele și de bugetul dumneavoastră. Unii proprietari de centrale pe peleți nu jură decât pe calitatea peleților din lemn moale, în timp ce alții preferă arderea îndelungată a peleților din lemn de esență tare. Există avantaje pentru ambele tipuri de peleți, motiv pentru care producătorii vă oferă o mare varietate de mărci de peleti de vanzare, pentru a se potrivi nevoilor fiecărui proprietar de locuință.

 

Facebook Comments