Ce trebuie să știm despre folia de aluminiu

by Cristian Dobre

Aluminiul este prezent, in mod natural si in cantitati reduse, in alimente, insa este frecvent folosit in procesul de fabricare a multor produse alimentare, in special produse de patiserie si de panificatie, praf de copt, sare, formula de lapte praf, coloranti etc., in apa, medicamente si vaccinuri, cosmetice, tigari, vase pentru gatit, ambalaje si folii pentru impachetat. Practic este imposibil de evitat.

Aluminiul se gaseste si in laptele matern, in cantitati mici (0.0092 -0.049 mg/L), formula de lapt praf (0.058–0.15 mg/L) si in cantitati mai mari in formulele pentru bebelusi pe baza de soia (0.46–0.93 mg/L)

Cum este afectat organismul de nivelul ridicat de aluminiu din organism?

Expunerea minima la aluminiu nu reprezinta o problema pentru organismul uman. Conform, World Health Organization (WHO), doza zilnica tolerata este de 1 mg/kg masa corporala/zi, insa din cauza multiplelor surse care ne inconjoara, aceasta limita poate fi depasita cu usurinta, iar alegerile informate pe care le facem zilnic in privinta produselor pe care le consumam pot face diferenta.  Conform CDC, Centers for Disease Control and Prevention, in medie, un locuitor al SUA consuma (doar prin alimentatie) intre 7 si 9 mg de aluminiu pe zi.

Aluminiul actioneaza ca o neurotoxina atunci cand este prezenta in organism in cantitati mari, iar cercetari au aratat legatura dintre acesta si afectiuni neurologice, inclusiv dementa, autism sau Parkinson. Initial considerat un factor in dezvoltarea Alzheimer (concentratii mari de aluminiu au fost gasite in creierul bolnavilor de Alzheimer), studii recente il exonereaza de vina. Totusi, dovezile stiintifice sunt inca insuficiente din cauza imposibilitatii de a cerceta efectele pe termen lung ale expunerii, din diferite surse, la aluminiu.

Cum sunt afectati copiii de nivelurile ridicate de aluminiu?
Copiii si adultii cu afectiuni ale rinichilor sunt predispusi efectelor negative ale expunerii la aluminiu, deoarece eliminarea acestui metal nu se realizeaza in mod eficient. Creierul si sistemul osos al copiilor cu probleme renale pot fi afectate. Sistemul osos este afectat din cauza aluminiului care impiedica absorbtia fosfatilor, compusi chimici necesari pentru sanatatea oaselor.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments