Carnea la gratar contine substante cancerigene. Somon, slanina, carnati, hering etc. Iata cateva exemple de mancare afumata. Afumatul este una dintre cele mai vechi tehnici de conservare a alimentelor, la fel ca sararea sau uscarea. „Fumul are o actiune bactericida si de uscare care a facut posibila evitarea riscurilor de putregai si tine insectele la distanta”, noteaza Maïa Meurillon, cercetator la INRA din Clermont-Ferrand (Puy-de-Dôme).
Carnea la gratar contine substante cancerigene
Fumul provenit din arderea lemnului elibereaza hidrocarburi aromatice policiclice care se depun pe produsele alimentare si le patrund putin cate putin. Unul dintre acesti compusi, benzoapirena, a fost clasificat ca cancerigen uman de Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului (Circ) in 2005. Se crede ca este capabil sa deterioreze ADN-ul si sa creasca riscul de cancer colorectal. Cercetarile americane asupra a 1.508 de femei cu cancer de san sugereaza, de asemenea, ca expunerea la PAHs din carne la gratar sau afumata (vita, miel, porc) poate scadea sansele de supravietuire dupa boala. intr-adevar, ar creste cu 23% riscul ca aceste femei sa moara din cauza cancerului lor si cu 17% sa moara indiferent de cauza.
Sursa: bzi.ro