Ce trebuie să ai în vedere când cumperi miere de hrișcă

by Cristian Dobre

Mierea de hrisca este un produs extrem de hranitor, facut de albinele care colecteaza nectarul din florile acestei plante.

Planta numita hrisca are flori foarte mici, ceea ce inseamna ca albinele trebuie sa munceasca din greu pentru a colecta nectarul din acestea si pentru a produce mierea de hrisca.

Este bine de stiut ca mierea de hrisca nu este la fel de dulce precum mierea clasica. Totodata, ea este mai bogata in ce priveste continutul anumitor antioxidanti, asa ca ar putea fi mai benefica pentru sanatatea noastra in comparatie cu alte tipuri de miere, considerate mai dulci.

Un alt lucru pe care trebuie sa il retinem este ca hrisca este bogata in vitamine si este considerata un aliment foarte sanatos, asa ca nu e de mirare ca mierea obtinuta din florile de hrisca este, de asemenea, benefica pentru noi.

Mierea de hrisca are multe proprietati

Numeroase studii au aratat, de-a lungul timpului, proprietatile benefice pe care le are mierea, insa s-a dovedit ca cea de hrisca in special are mai multe beneficii daca este consumata de oameni.

Mierea inchisa la culoare, potrivit expertilor, are cele mai mari concentratii de compusi polifenolici. Mierea de hrisca, in special, este adeseori mentionata ca fiind o sursa de antioxidanti. Potrivit specialistilor de la Universitatea din Illinois, concentratia de antioxidanti din mierea de hrisca este comparabila cu cea care se gaseste in rosii si alte fructe si legume bogate in antioxidanti.

Cresterea nivelului de antioxidanti – Un studiu a aratat ca prin consumul mierii de hrisca intr-o combinatie de ceai negru a stimulat semnificativ nivelul de antioxidanti din corpul participantilor. Un alt studiu a clasat mierea de hrisca intr-un top al celor mai bogate tipuri de miere in ceea ce priveste continutul de antioxidanti.

Ingrijirea ranilor si leziunilor – S-a descoperit ca aplicarea mierii pe rani este foarte benefica, deoarece mierea ajuta la eliminarea bacteriilor si „extrage” umiditatea din leziuni. Tocmai pentru ca are un continut mare de zahar si un pH scazut, mierea poate impiedica dezvoltarea bacteriilor si a microbilor in interiorul ranii, contribuind la uscarea respectivei leziuni.

Reduce secretia de mucus – Exista din ce in ce mai multe dovezi, arata ncbi.nlm.nih.gov, ca o singura doza de miere ar putea reduce secretia de mucus si ar putea reduce tusea la copii si la adulti.

Intr-un studiu in care li s-a oferit participantilor (25 de barbati sanatosi) aceeasi cantitate de 500 ml (de apa, de apa cu miere de hrisca, de ceai negru, de ceai negru indulcit cu zahar sau de ceai negru indulcit cu miere de hrisca), s-a constatat ca mierea de hrisca a avut un efect calmant si a avut proprietati antioxidante. Tot mierea a crescut nivelul de eliberare a citokinelor (molecule de natura proteica, ce transmit informatii intre celule), lucru care ar putea avea efecte antimicrobiene.

Reduce colesterolul – S-a descoperit ca mierea de hrisca ajuta la reducerea nivelurilor colesterolului in sange, lucru care poate contribui la sanatatea inimii si care ar putea chiar sa scada tensiunea arteriala.

Calmeaza tusea – Un studiu a analizat in special folosirea mierii de hrisca pe post de tratament pentru crizele nocturne de tuse in cazul copiilor, tuse datorata infectiilor respiratorii, cum ar fi racelile. Studiul respectiv a descoperit ca mierea de hrisca a fost mai eficienta in calmarea tusei, in comparatie cu medicamentele pentru tuse eliberate fara prescriptie medicala.

Ce trebuie sa ai in vedere cand cumperi miere de hrisca

Specialistii spun ca, desi versiunile de culoare mai inchisa ale mierii, precum cea de hrisca, sunt cele care au cele mai mari concentratii de antioxidanti, procesul de pasteurizare poate distruge acesti compusi pretiosi. Cauta in magazinele de specialitate miere de hrisca raw, neprocesata, care are cele mai mari cantitati de substante benefice.

Cantitati recomandate pentru mierea de hrisca

Pentru a trata un copil care are o raceala, Academia Americana a Medicilor de Familie recomanda o doza de miere conform urmatoarelor cantitati:

  • copiii cu varste intre 2 si 5 ani: 2,5 ml
  • copii cu varste intre 6 si 11 ani: 5 ml
  • copiii cu varste intre 12 si 18 ani: 10 ml

Contraindicata bebelusilor!

Retine ca mierea de hrisca, la fel ca orice alta miere, nu ar trebui administrata copiilor sub varsta de 1 an. Mierea contine anumite bacterii care ar putea fi daunatoare bebelusilor si copiilor mici.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments