Ce sunt chisturile ovariene și care sunt opțiunile de tratament pentru acestea

by webeditor

Chistul reprezintă o acumulare de lichid mărginit de o membrană ce poate fi localizat în diferite organe. Chisturi localizate în interiorul ovarelor sau la suprafața acestora poartă numele de chisturi ovariene. Majoritatea femeilor prezintă chisturi ovariene la un moment dat pe parcursul vieții, iar prezența acestora poate fi însoțită sau nu de simptome [1]. Citește în continuare și află cum se manifestă chisturile ovariene și ce opțiuni de tratament ai la dispoziție.

De ce apar chisturile ovariene?

Majoritatea chisturilor ovariene apar ca urmare a modificărilor hormonale și în general se resorb singure în câteva săptămâni fără a fi necesar un tratament. În prima etapă a ciclului menstrual, la nivelul ovarului se dezvoltă mici structuri asemănătoare chistului, numite foliculi, iar ovulul va fi eliberat dintr-unul dintre acești foliculi. Dacă un folicul normal continuă să se dezvolte, devine un chist funcțional ce dispare pe parcursul a 2-3 cicluri menstruale.

Alte posibile cauze ale apariției chisturilor ovariene pot fi:

  • Modificările hormonale provocate de medicamentele pentru fertilitate;
  • Sarcina;
  • Endometrioza;
  • Infecțiile pelvine severe.

Mare parte dintre chisturile ovariene sunt benigne (necanceroase), însă există și chisturi maligne sau care pot deveni maligne de-a lungul timpului [2]. Dacă ai fost diagnosticată cu chisturi ovariene, medicul ginecolog îți va explica ce sunt chisturile ovariene și va explora posibilele cauze ce au dus la apariția lor.

Cum se manifestă chisturile ovariene?

Majoritatea chisturilor ovariene nu provoacă simptome și pot dispărea de la sine. Cu toate acestea, în cazul în care chistul are dimensiuni mari, poate conduce la apariția unor simptome precum:

  • Durere surdă sau ascuțită la nivelul abdomenului inferior pe partea pe care este localizat chistul;
  • Senzație de prea plin și de greutate la nivelul abdomenului;
  • Balonare.

Dacă simți o durere bruscă, foarte intensă la nivelul pelvisului sau al abdomenului sau dacă durerea este însoțită de febră și vărsături, solicită asistență medicală de urgență [1]!

Cum se tratează chisturile ovariene?

Tratamentul chisturilor ovariene depinde de tipul și dimensiunea chistului și de simptomele prezente. Printre opțiuni se numără:

  • Așteptarea – în mare parte dintre cazuri lipsite de simptome medicul nu va institui tratament, ci va recomanda reexaminarea după câteva luni pentru a vedea dacă se resoarbe de la sine;
  • Tratamentul medicamentos – contraceptivele hormonale pot preveni apariția chisturilor ovariene, fără a micșora însă chisturile preexistente;
  • Intervenția chirurgicală – în cazul chisturilor de dimensiuni crescute sau care provoacă durere, medicul poate sugera îndepărtarea chirurgicală a acestora [3].

În concluzie, chisturile ovariene sunt formațiuni pline cu lichid, în general benigne, ce pot fi cauzate de modificările hormonale sau pot apărea ca urmare a unor alte patologii. Dacă te confrunți cu durere sau disconfort la nivel pelvin, programează-te acum pentru un consult ginecologic pentru a verifica starea de sănătate a aparatului tău reproducător.

Surse informative

  1. “Ovarian Cysts.” Mayo Clinic, 26 Aug. 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cysts/symptoms-causes/syc-20353405.
  2. Tidy, Colin. “Ovarian Cyst (Types, Causes, Symptoms and Treatment).” Patient.info, 21 July 2021, patient.info/womens-health/pelvic-pain-in-women/ovarian-cyst.
  3. “Ovarian Cysts: Diagnosis and Treatment.” Mayo Clinic, 26 Aug. 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cysts/diagnosis-treatment/drc-20353411.
Facebook Comments