Ce spun cercetătorii despre consumul de bere

by Cristian Dobre

Prejudecata potrivit careia marimea burtii este direct proportionala cu cantitatea de bere bauta a fost desfiintata de cercetatorii spanioli. Consumul moderat de bere, cu sau fara alcool, nu provoaca o crestere în greutate si nici modificari în masa corporala. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii spanioli din cadrul Consiliului Superior de Cercetari stiintifice din Madrid si prezentat în cadrul Conferintei Nationale de Medicina Familiei, desfasurate la sfarsitul lunii iunie la Ploiesti, se arata într-un comunicat al PRAIS Corporate Communications. Studiul a fost realizat pe un grup de voluntari cu varste cuprinse între 20 si 42 de ani, iar perioada experimentala a durat zece saptamani, timp în care toti subiectii si-au mentinut obiceiurile de viata si alimentatie. Singura modificare introdusa a fost cea referitoare la consumul de bauturi obisnuite si consumul de bere cu sau fara alcool.

În timpul primei saptamani de experiment, toti subiectii s-au abtinut de la orice consum de bauturi cu alcool. În urmatoarele patru saptamani si în mod aleatoriu, în functie de grupul în care au fost desemnati, au introdus în dieta obisnuita berea cu sau fara alcool, în cantitatea corespunzatoare unui consum moderat de alcool, si anume 20-24 g/zi pentru barbati (2 pahare de bere de 330 ml) si 10-12 g/zi pentru femei (1 pahar de bere de 330 ml). Printre alti parametri, cercetatorii au analizat modificarea greutatii, procentul de grasime corporala si indicele de masa corporala, ajungand la concluzia ca nu se produc modificari ale acestora.

De asemenea, s-a realizat o analiza a dietei si a activitatii fizice a subiectilor în perioada de studiu si s-au facut masuratori ale pliurilor cutanate si circumferintelor corporale. „Masuratorile antropometrice au stabilit ca un consum moderat de bere, cu sau fara alcool, nu modifica circumferinta bratului, taliei si soldului; nu s-au înregistrat modificari semnificative în pliurile cutanate“, a declarat dr. Ascensión Marcos, cercetator, director al Grupului de Imunonutritie al Departamentului de Metabolism si Nutritie din cadrul Consiliului Superior de Cercetari stiintifice. Un argument în favoarea berii ar fi ca bautura este preparata din ingrediente naturale: orz, apa, hamei si drojdie, cu conditia sa fie consumata cu moderatie.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments