Ce să faci și ce să nu faci în caz de diaree

by webeditor

Diareea este poate cel mai inconfortabil simptom cu care se poate confrunta o persoană. Nimănui nu i-ar plăcea să își petreacă întreaga zi în toaletă. Tocmai de aceea este esențial să știi ce să faci și ce să nu faci în caz de diaree, pentru a-ți reveni cât mai rapid în formă.

Pentru început, trebuie să știi că majoritatea cazurilor de diaree sunt urmarea unor toxinfecții alimentare. Asta înseamnă că în organism au pătruns bacterii, virusuri sau paraziți care au dezechilibrat sănătatea stomacului și a intestinelor. Toxinfecția alimentară poate să apară atunci când se consumă hrană alterată sau incorect gătită și in cazurile în care nu spălăm bine legumele și fructele înainte de ale consuma.

De asemenea, există și alte cauze al diareei, cum ar fi intoleranțele alimentare, administrarea de anumite medicamente, fluctuațiile hormonale sau afecțiunile sistemului digestiv (sindromul de intestin iritabil, boala Crohn).

Trei lucruri pe care SĂ LE FACI dacă ai diaree

  1. Consumă multe lichide. Crizele de diaree duc la deshidratarea organismului, iar acest fapt, la rândul său, poate afecta circulația normală a sângelui. Din această cauză, în cazuri grave, pacientul poate intra în stare de șoc. Apa este cea mai indicată pentru rehidratrea eficientă a organismului. În completare, se pot adăuga și săruri de rehidratare, care pot fi achiziționate de la farmacie.
  2. Consumă mâncarea în porții mici. Prea multă mâncare va stimula tractul gastrointestinal să se miște și mai mult, fapt ce poate agrava diareea. Consumul de cinci până la șase mese mici, în locul a trei mese mari, oferă intestinelor șansa de a digera mâncarea mai ușor. Ca tip de alimente, optează pentru banane, orez, piure de mere și pâine prăjită. Aceste alimente pot ajuta la înlocuirea nutrienților pierduti și contribuie la fermitatea scaunelor.
  3. Optează pentru medicamente antidiareice .

Acestea ajută la reducerea inflamației intestinale și chiar pot ucide organismele care au cauzat diareea. De asemenea, ele tratează cu succes simptomele diareei și ajută la restabilirea ritmului normal al sistemului digestiv.

Trei lucruri pe care SĂ NU LE FACI dacă ai diaree

  1. Ia o pauză de la sală. Exercițiile fizice intense au potențialul de a provoca deshidratare, dureri de stomac, greață și arsuri la stomac, ceea ce poate agrava simptomele diareei. Înlocuiește sala cu mersul ușor pe jos și revino după ce te recuperezi complet.
  2. Nu consuma alimente care balonează și cauzează gaze intestinale. Spre urmare, consumul de fructe și legume, cum ar fi prunele uscate, fructele de pădure, fasolea, mazărea, broccoli, porumbul și legumele cu frunze verzi dar și alimente dulci precum prăjiturile sau prăjiturile ar trebui evitate pe perioada tratmentului antidiareic. De asemenea, dacă suferi de diaree severă, exclude din meniu și lactatele.
  3. Renunță la alcool și cafea. Cele două pot irita tractul digestiv și pot agrava diareea, de aceea este indicat să uiți de ele până scapi de diaree.

Dacă simptomele nu se ameliorează în 2-3 zile iar, pe lângă diaree, ai febră și observi prezența sângelui în scaun, este necesar să te adresezi medicului de familie sau medicului gastroenterolog.

Facebook Comments