CE SA EVITI SA SPUI PENTRU A NU-I AFECTA COPILULUI STIMA DE SINE

by Sida Voicu

Ai cele mai bune intenții când încerci să crești stima de sine a copilului tău, dar este posibil să te faci vinovată de aceste patru greșeli ce au efect contrar. Iată ce poți să faci pentru a te opri.

Din ziua în care ni se nasc copiii, nu ne dorim decât ce este mai bun pentru ei. Vrem ca ei să crească sănătoși, puternici și încrezători, capabili să se confrunte cu toate problemele. Totuși, pentru a obține aceste trăsături în ei, optăm pentru calea cea mai simplă (ce le afectează stima de sine) și anume să îi ferim de toate relele și să nu îi lăsăm să se chinuie și să se simtă prost legat de propria persoană. Câteodată, în ciuda eforturilor noastre, putem face lucruri care, de fapt, le dăunează încrederii și stimei de sine, în loc să-i ajute. Iată patru dintre lucrurile care ucid stima de sine a copiilor făcute de către părinți, și sugestiile experților despre cum poți îndrepta situația:

Greșeala 1. Crezi că dacă îți lauzi copilul îi vei crește stima de sine

Pare contraintuitiv, dar dacă îți lauzi prea mult copilul îi scazi încrederea.

Încrederea trebuie să se dezvolte în interior și nu să vină de la ceilalți. Apare ca urmare a faptului că în mod natural copiii acționează independent de părinții lor și dezvoltă abilități, învațând din greșeli, și nu drept rezultat al laudelor primite din partea adulților. Ei pot începe să simtă nevoia de a fi lăudați pentru a se simți bine în pielea lor, iar acest lucru poate împiedica dezvoltarea motivației.

Sunt multe metode prin care părinții le pot arăta copiilor că îi iubesc și îi apreciază, fără a le lăuda înfățișarea sau realizările .Încearcă să-i spui  ”te apreciez pentru că știu că pot conta pe tine să oferi cuiva o îmbrățișare când are o zi proastă” sau “te admir pentru că poți râde ore în șir de la o glumă proastă”.

Greșeala 2. Te axezi pe realizare și nu pe proces

Ceea ce lăudăm este ceea ce copiii noștri învață să prețuiască. Dacă pui accentul doar pe note, atunci copilul va învăța că este important să ia nota zece, indiferent cum. Dacă, în schimb, te axezi pe cât de mult muncește pentru a primi acea notă, va învăța să facă acest lucru în continuare. De fapt, în timpul procesului de învățare, se dezvoltă abilitățile și îi crește stima de sine.

Ai mai multă grijă la procesul de învățare al copilului, arată-i că apreciezi munca sârguincioasă și perseverența. Dacă lăudăm ceva ce au făcut și știm că pot face din nou, va crește stima lor de sine și încrederea.

Greșeala 3. Îți ajuți prea mult copilul

Copiii învață din greșeli, dar deseori nu li se dă ocazia să le facă asta. Bebelușul se ridică singur atunci când cade sau este ridicat de părinți? Sau poate că roiesc în jurul lui, ca el să nu cadă? I se permite unui copil mai mărișor să-și toarne singur un pahar cu lapte? Părinții își îmbracă, în general, copiii, dimineața, pentru că așa este mai rapid și mai ușor?

Dacă te năpustești să-l ajuți de fiecare dată, va crește neîncrederea în propriile puteri. Pe măsură ce copiii cresc, ei încep să creadă că este greșit să ia decizii pe cont propriu.

Părinții trebuie să-și lase copiii să încerce, să greșească, și să încerce din nou. Cu cât îți lași mai mult copilul să se descurce de unul singur, – atâta timp cât nu este în joc siguranța lui – cu atât se va simți mai încrezător în propriile abilități și mai puternic. Cu cât îl ajuți mai mult, cu atât va veni mai des la tine, să-ți spună “Nu pot face asta de unul singur”.

Greșeala 4: Nu îți lași copilul să își spună opinia

Familiile sunt ca o echipă, în care toți pot veni cu idei de îmbunătățire a comportamentului. În cazul în care copiii nu pot să stea la masă fără să se certe, de ce să nu îi implici și pe ei în găsirea unei soluții?

Părinții au puterea absolută și, inevitabil, ultimul cuvânt când vine vorba de siguranță și sănătate. Dar de ce să nu încerci o idee propusă de unul dintre copii? Părinții nu trebuie să fie singurii care să-și bată capul cu o problemă.

La fel ca adulții, copiii se simt bine în pielea lor atunci când simt că sunt ascultați. Copiii se simt valoroși și importanți, exact cum oricine își dorește să se simtă.În plus, acest lucru arată copiilor că părinții îi ascultă, ceea ce reprezintă cel mai important lucru pe care un părinte îl poate face.

 

Sursa:

Facebook Comments